Drámaiság és vizuális igényesség

A Németország múltjával, történelmével foglalkozó alkotások között találjuk – többek között - Robert Thalheim Am Ende kommen Touristen (And Along Come Tourists) című munkáját, mely egy polgári szolgálatos fiú szemén keresztül mutatja meg a mai Auschwitz, vagyis a lengyel Oświęcim városát, annak minden múltbéli, gyomorszorító jelentésével, és a haláltáborba látogató turisták köré épült egyszerű kis falu hétköznapiságával. A legendás német új-filmes, Volker Schlöndorff Strajk című legújabb filmje is a történelmi félmúlttal való szembenézés célzatával készült: a Bádogdob után ismét Gdanskban játszódó, megtörtént eseten alapuló történet egy szívós munkásnő küzdelmeiről szól, aki lengyelországi kommunista rezsim elleni harcban vállalt tevékeny szerepet.

A történelem boncolgatásán kívül a társadalmi problémák iránt fogékony alkotók művei is helyet kaptak a hét filmből álló listán; s a Cineuropa legfrissebb információi szerint pont egy ilyen alkotás az, amelyiket a németek az Amerikai Filmakadémia éves versenyére küldenek. A Magyarországon is ismert és elismert török származású Fatih Akin új munkája ez, Auf der andern Seite (The Edge of Heaven) címmel. A független döntnökök kiemelték, hogy a film a kulturális és politikai ellenségeskedés, a globalizáció világában is képes drámaisággal és vizuális igényességgel megjeleníteni egy németek és törökök közötti családi-szerelmi történetet.

A rendező szerint ez a film az itthon is bemutatott, és sikerrel játszott Fallal szemben című alkotás folytatása. Mindkét film – ahogy Akin legtöbb munkája – a Németországban élő török kisebbség mindennapjairól fest hiteles képet szerelmi kapcsolatok, magánéleti drámák tükrében. Akin amikor megtudta, hogy az ő filmjét küldik a rangos eseményre, szellemesen megjegyezte, milyen szerencse, hogy Tom Tykwer angol nyelven forgatta a Parfüm: Egy gyilkos története című filmjét. A The Edge of Heaven című alkotás tehát a figyelem kereszttüzébe került, s kiváncsian várjuk, sikerül –e majd a németeknek duplázniuk a 2008-as Oscar-gálán.