(jobbra Florian Henkel von Donnersmarck)

Az AFIFEST honlapján található beszámoló szerint a fiatal tornász traumáiról szóló Fehér tenyér-ben a Kelet találkozik Nyugattal, amikor a fiatal tornász Kanadában edző lesz. Hajdu Szabolcs tolmácsa a film Las Vegas-ban élő főszereplője, Uldi volt, akinek személyes élményein alapult a film.

Fehér tenyér megy, Smooth Operator jön

A filmben társproducerként közreműködő Kassovitzok révén Onoma International nevű francia sales company birtokolja a világforgalmazás jogát. Az Onoma az American Film Marketen megkötötte az észak-amerikai terjesztéshez szükséges szerződéseket: a Stand Releasing  jóvoltából Hajdu Szabolcs filmje forgalmazásra kerül az Egyesült Államokban és Kanadában is.

A Stand ugyancsak  részt vesz az Oscar legjobb külföldi film nominációjáért való versenyben is: minden eszközzel támogatják a Fehér tenyér-t, a minél erősebb piaci jelenlét érdekében vetítéseket szerveznek és a több fesztiválon is indítani szeretnék. Észak-Amerikán kívűl már 10 ázsiai és európai ország forgalmazza a filmet.

További jó hír, hogy Hajdu Szabolcs új projektje, a Smooth Operator (Gyengéd kezelés) számára sikerült megnyerniük egy angol-amerikai producert, akivel már közösen fognak pályázni az Eurimages támogatásokra. A Katapult és a Filmpartners közös gyártásában készülő Smooth Operator forgatásába így 2007 nyarán nagy valószínűséggel bele tudnak vágni.

Az erdélyi magyar lány európai utazásáról szóló road-movie-val nagy valószínűséggel a 2008-as filmszemlén találkozhatunk majd. A film kreatív stábja a Fehér tenyér garnitúrájával lesz azonos, a látványtervekért felelős Esztán Mónika máris keresi a megfelelő helyszíneket.

A Smooth Operator stábja a Fehér tenyér garnitúrájával azonos

A lelkesítő hírek mellett azonban Kovács Gábor elkeseredettségének is hangot adott. Návai Anikó a Magyar Mozgókép Közalapítvány alá tartozó és általa finanszirozott Hungarian Film Comission vezetőjeként a magyar filmet hivatott képviselni Los Angelesben, és noha alapvetően a koprodukciók és bérmunkák Magyarországra csábítása lenne a feladata, az MMKA több mint 100 millió forintos támogatásával készült Fehér tenyér amerikai képviseletében Kovács Gábor szerint nem vesz részt. „Megértem és elfogadom, hogy véres elszántsággal képviseli Los Angeles-ben a Szabadság, szerelem ügyeit, és nehezen viselte, hogy a magyar Oscar bizottság végül úgy döntött, hogy a Fehér tenyér-t indítja a legjobb külföldi film nominációjáért való versenyben. Mégis úgy gondolom, hogy elvárható lett volna, hogy maradjon energiája  Fehér tenyér Los Angeles-i promotálására is! Mindenestre az AFI FEST-en résztvevő országok hasonló funkciójú képviselői, mindent megtettek a produkciójuk érdekében.”

A producer ugyanakkor nem félti a magyar filmeseket: „Fliegauf, Pálfi, Mundruczó, Török és Hajdu tehetségének nem lehet az útjába állni, de szomorú, hogy nem számíthatunk a Magyar Filmbizottság képviselőjének  támogatására. Összehasonlításképpen: a New York-i Magyar Intézet vezetőjétől, Orsós László Jakabtól sokkal több segítséget kaptunk. Nem lehet tudni, hogy mikor lesz még egyszer egy ilyen markánsan jelen a magyar film a nemzetközi palettán.”

Zajlik az élet a Filmpartnersben

A producert természetesen kifaggattuk a Filmpartners további projektjeiről is. Befejeződött a TT Filmműhellyel közösen gyártott Töredék című Maár Gyula film forgatása. Visszatért a tengerentúlról Koltai Lajos Evening című filmjének forgatásáról Pados Gyula operatőr, így az Unio Filmmel közösen készülő Paczolay Béla film, a Kalandorok előkészítésébe is bele tudnak vágni. A Flashback Filmmel közösen pedig Gárdos Péter Tizenhét nő az életemből című filmen dolgoznak, miközben Vranik Roland is előkészíti második nagyjátékfilmjét Adás címmel.

Immáron bizonyossá vált, hogy a Bertók Lajos tragikus hirtelenségű halálával megfeneklett Mundruczó Kornél film, a Delta forgatása folytatódik. A részletekről még tárgyalnak Petrányi Viktória producerrel, de többek között a Filmpartners közreműködésével február-márciusban újra tudják forgatni a képsorokat a Duna deltában.

Az Overnight első nyersvágása készen van, és nagyon biztató képsorokat látott a producer. Török Ferenc következő terveiről Kovács Gábor sejtelmesen annyit mondott, hogy Geszti Péterrel közösen fognak dolgozni, és New Yorkban már elintézték a szükséges jogi kérdéseket. Többet nem volt hajlandó erről a tervről elárulni, néhány hónapon belül azonban megosztja a filmhu olvasóival is a konkrétumokat.