Megtartották a VI. Ars Sacra Filmfesztivált a Tabánban, melynek versenyprogramjában eredetileg szerepelt Dér Asia és Haragonics Sári Anyáim története című dokumentumfilmje, azonban az utolsó pillanatban ki kellett vennie a szervezőknek a programból, mert feljelentették őket és petíció indult a film vetítése ellen. Mindez a kormány által nyáron meghozott homofób törvény miatt történt.

Ahogy a film alkotói írják Facebook-on: "Amikor júliusban hírt kaptunk arról, hogy az Anyáim története bekerült az Ars Sacra filmfesztivál versenyprogramjába, nagyon lelkesek lettünk, mert reméltük, hogy ezen a fesztiválon olyan párbeszédre kerülhet majd sor, amire ezidáig, minden erőfeszítésünk dacára, nem volt lehetőségünk Magyarországon.

Ma este [szeptember 18. - a szerk.] lett volna a vetítés a Tabán moziban, tegnap délután kaptuk a hírt a szervezőktől, hogy legnagyobb sajnálatukra nem vetíthetik le a filmet. Többen feljelentették őket és petíció indult, hogy vegyék ki a programjukból a filmet. Amint írták: “a keresztény értékrend mellett elkötelezett, a szakmát magas szinten ismerő, ill. művelő zsűri döntését” nem akarták felülbírálni, mégis erre kényszerültek.

Kétségbeejtő, hogy a kormány homofób törvénye és az azt övező propaganda öncenzúrát és agressziót szül, amely meggátolja az emberek közötti híd építés és bármiféle valós párbeszéd lehetőségét. A letiltás annak a jele, hogy a hatalom birtokosai nem biztosak pozíciójukban, nem tudnák megvédeni igazukat egy nyílt vitában.

Mi továbbra is minden erőnkkel azon leszünk, hogy filmjeinkkel egy elfogadóbb, egymásra kíváncsi társadalom létrejöttét segítsük."

 

A közel öt éven át készült dokumentumfilm (kritikánk itt) bemutatja, hogyan válhat család két anyából és egy örökbefogadott kislányból a mai Magyarországon. Főhőse Virág, volt parlamenti képviselő, aki miután kiszáll a politikából, zenész élettársával, Nórával készül örökbefogadni egy gyermeket. Két év várakozás után egy roma kislány érkezik az életükbe, de a rendezők tovább követik a család történetét, a szülővé válás nehézségeit, és az azonos neműeket ért támadások hatását is.

A készítőkkel a Filmhu podcastban is beszélgettünk, akik elmeséltek, milyen kihívásokkal járt egy erősen átpolitizált témában megtalálni az egyensúlyt, milyen volt együtt forgatni a párral és kislányukkal és hogy mit gondolnak a szivárványcsaládok örökbefogadásának jelenlegi helyzetéről itthon.

Anyáim története

Az Anyáim története Haragonics Sára és Dér Asia első egész estés rendezése. Producere László Sára és Gerő Marcell, koproducere Szakonyi Noémi Veronika, executive producerei Hanka Kastelicová és Závorszky Anna, vágója Erdélyi Flóra. A film a Campfilm gyártásában az HBO Europe koprodukciójában készült a Match Frame Productions közreműködésével. Utómunkálatait a Sundance Institute Documentary Film Program támogatta. 

A film idén márciusban a BIDF-en nyert különdíjat, legutóbb júniusban, a linzi Crossing Europe Filmfesztiválon és a Moszkvai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon díjazták. Az Anyáim története az HBO GO kínálatában érhető el