Zurbó Dorottya filmje mellett (cikkünk itt) egy másik dokumentumfilmet is beválogattak az IDFA programjába, Tuza-Ritter Bernadett A Woman Captured című munkáját. A film egy csicskasorban élő nő sorsát követi nyomon, aki kilátástalan helyzete ellenére elhatározza, hogy 10 év után megpróbál kitörni a fizikai és lelki elnyomásból, hogy visszanyerje szabadságát és lányával új életet kezdjen. Bár Tuza-Ritter elsőfilmes, az IDFA válogatói mégsem az elsőfilmesek versenyébe hívták meg az A Woman Captured-öt, hanem a fesztiválon bemutatott 250-300 film közül a “Main Competition”-be (hivatalos nevén Feature Length Competition). Az SZFE-n, Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában 2016-ban végzett hallgató munkája az IDFA-ra idén beérkezett közel 4000 dokumentumfilmből a 15 filmes főszekcióba került be.

Tuza-Ritter Bernadett 2 éven keresztül forgatott egy olyan helyen Magyarországon, ahova stábokat szinte soha nem engednek be. Az eleinte rövid vizsgafilmnek induló alkotás az évek során egy egészestés lélektani drámává nőtte ki magát. Bár rendezőként most debütál, Tuza-Ritter Bernadett tapasztalt vágó is: 2009-ben Sellő Hajnal és Tímár Péter osztályában végzett vágó szakon és azóta több nagyjáték-, dokumentum- és rövidfilm vágója.

 

Kiss Viki Réka (producer) és Tuza-Ritter Bernadett (rendező)

A szóban forgó alkotás az Éclipse Film gyártásában készült, a Médiatanács támogatta (a Magyar Média Mecenatúra Program Keretében), majd a producerek, Ugrin Julianna és Kiss Viki Réka munkájának, számos workshop-nak és pitching forumnak köszönhetően a film nemzetközi koprodukcióvá vált. Támogatta a Creative Europe MEDIA és egy német filmalap, az NRW is (német koproducerek: Erik Winker, Martin Roelly, Corso Film, Köln/Németo.).

Az utómunka során ugyanaz a nemzetközi rough-cut workshop, a DOKIncubator segítette az alkotókat, mint Simonyi Balázs Ultráját 2016-ban. A DOKIncubator idén is 8 projektet válogatott be a kb. 90 jelentkezőből a világ minden tájáról. A világ vezető filmfesztiváljain, mint például az IDFA-n, Sundance-en, Berlinale-n vagy Tribeca-n évente több olyan film is szerepel, amelynek segítették a fejlődését.

Tuza-Ritter és Kiss nemrég a malmöi “Nordisk Panorama” filmfesztiválon pitchelték teltház előtt a filmet, ahonnan egy utómunkadíjat is hazahoztak, amelynek keretein belül a film befejezését egy prágai utómunkastudió is támogatja.