Romain Duris a Megint lakótársat
keresünk
című filmben
Molière színdarabjára, A botcsinálta doktorra hajazó cím mögött az író életrajzának egy kevéssé ismert periódusa húzódik: a történet akkor kezdődik, amikor a 22 éves, adósságai miatt börtönbe vetett Molière kiszabadul, és 13 éven keresztül utazgat Franciaországban vándortársulatával. A végén már fényes karriert befutott íróként és színészként tér vissza Párizsba. Mint ismeretes, Molière eleinte tragikusabb színezetű előadásokkal próbálkozott sikert elérni, színészként is ez volt a törekvése, ezen a területen azonban sorra kudarcot vallott. Végül a vígjáték műfajában vívott ki óriási elismerést. Darabjainak főszereplői általában éppen azáltal válnak komikussá, hogy túlságosan komolyan veszik önmagukat, elhivatottságukat, hatalmukat, társadalmi státuszukat. 

A forgatókönyv, melyet a rendező Grégoire Vigneron-nal közösen írt, Molière és Jourdain úr, egy fiktív, a színészetet elsajátítani vágyó gazdag polgár kapcsolatára fókuszál. (Jourdain úr alakját az Úrhatnám polgár című darabjában dolgozta fel az író egy Corbet nevű valóságos figuráról mintázva). Ez utóbbi szerepet az ismert francia színész, Fabrice Luchini alakítja. Feleségét, a Molière-re szemet vető Elmire-t pedig az olasz Laura Morante (Táncos a házban). A fiatal Célimène-t a Swimming Pool-ból ismerős Ludivine Sagnier játssza, belé lesz szerelmes Jourdain úr.

Fabrice Luchini az Intim vallomásokban
A nagy francia drámaíró műveiből számos feldolgozás született, elsősorban tévéfilmek, tévéjátékok. Viszonylag ritka a mozifilm-változat. A fösvény Harpagonját 1980-ban Louis De Funes játszotta el és egyúttal társrendezte a filmet. 1984-ben Gérard Depardieu rendezi és játssza a Tartuffe-öt. Az író életét Ariane Mnouchkine 1978-ban vitte vászonra (több mint 4 órás hosszúságban), ez a film azóta is talán az egyetlen méltó (meglehetősen radikális) alkotás a témában.