A kiírás szerint a forgatókönyvek témája megélt vagy elképzelt szerelmi történet lehetett a pécsi lakatfalhoz kapcsolódóan. A beérkezett pályaművek közül 5 magyar és 5 román forgatókönyvíró által írt kisfilmekből összálló filmprojekt koordinátora Ovidiu Darian forgatókönyvíró, rendező, aki 2010 szeptemberében ismerkedett meg Pécs városával és a lakatfal történetével.  A pályzatra 60-nál is több pályamű érkezett, három kritérium alapján (eredetiség, megvalósíthatóság, egyszerűség) tíz nyertest választottak: ötöt Magyarországról, négyet Romániából és a nemzetközi promóciónak köszönhetően egyet Novi Sadból.

lovedecalogue_500
A film tervezett plakátja


Az ő ötleteikből fog elkészülni 2012-ig az a tíz kisfilm, amiket összefűzve egy nagyjátékfilm fog megszületni - ennek első lépéseként workshopok formájában a forgatókönyvön kezdtek dolgozni, a januári pécsi találkozó után márciusban Aradon folytatódik majd a munka. A forgatásnak terveik szerint 50-50%-ban a két város adna otthont: a két ország nemzeti forrásai mellett számítanak a helyi erőkre is, hogy támogatják majd a film készítését, két nagyobb cég is jelezte, hogy érdekelné a készülő projekt. A tíz történet nagyon különbözik egymástól, a szerelem örök témáját teljesen új szemszögből értelmezték a pályázók, a szerelem egyszerre jelenthet önimádatot, a szeretett lény elvesztését, vagy az érzés ismételt megtalálásáért folytatott küzdelmet. A film rendezője Ovidiu Darian, Aradon élő rendező lesz, a költségvetést a producerek, Onoriu Felea és Keresnyei János 500 ezer euróra becsüli.

lovedecaoluege_500_2
Munkában a forgatókönyvírók


A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar televíziós műsorkészítő szakképzése technikai, anyagi és szakmai támogatást nyújt a projekt megvalósításához - szeretnének aktívan részt venni a Pécsi Filmalap munkájában. A két ország, Magyarország és Románia között megkötött regionális koprodukciós megállapodás történelmi pillanatnak számít, mert Európa ezen részén még nem történt hasonló: két regionális filmalap közös gyártásában készülhet egy nagyjátékfilm.