A díjjal a Visegrádi országokban dolgozó filmrendezők művészi teljesítményét ismerik el, valamint szeretnék elősegíteni a Visegrádi országok és az Európai Unió más országai közti kulturális együttműködést. Létrejöttét támogatta a magyar Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál, a cseh Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a lengyel New Horizons Nemzetközi Filmfesztivál és a Film Europe.

Az FNE Visegrádi-díját évente fogják átadni a legjobb koprodukciós játékfilm és dokumentumfilm készítőinek, a program négy közreműködő fesztiválja közül kettőn. Minden évben másik két fesztivál adja át az elismerést, amelyet csak olyan film kaphat meg, amelyik koprodukcióban készült és legalább egyik partnere Visegrádi ország.

Az elsimeréshez tartozó 1.000 Euro a nyertes játékfilm és dokumentumfilm stábját illeti, a győztes filmet az FNE és a többi résztvevő fesztivál is be fogja mutatni. A Film Europe továbbá támogatja a film bemutatását televíziós hálózataiban is.

A díjat első alkalommal a CinePécs Nemzetközi Filmfesztiválon záróünnepségén kerül átadásra (2010. október 10.), ahol a nagyzsűri fogja a CinePécs versenyprogramjában résztvevő játékfilmek közül kiválasztani a győztest.

A legjobb koprodukciós dokumentumfilm díját a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (2010. november 5-11) nagyzsűrije fogja kiosztani.