A fesztivál szervezője, a Humen Media Hungary az egyetlen, ingyenesen hozzáférhető LMBTQ lapot, a Humen Magazint kiadó cégcsoport fontosnak tartja, hogy az LMBTQ kultúra minőségi  darabjait megmutassa a nyitott és érdeklődő hazai és nemzetközi közönségnek.

A Művész moziban tartott vetítések sorát szeptember 12-én a Beszorítva című, többszörös közönségdíjas angol dráma nyitja. Bájával és humorával egy idős drag queen életén át sajátos bepillantást nyújt a generációk közötti kapcsolatokba, a nemi identitás kérdéseibe, és rávilágít a barátságok értékére. Magyarországon először a Humen Fesztivál keretében lesz látható a Portré a lángoló fiatal lányról (Portrait de la jeune fille en feu) című romantikus történelmi dráma, ami a 2019-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést, illetve a legjobb LMBTQ filmnek járó Queer Pálmát.

Szintén díjnyertes darab Santiago Loza drámája, a Rövid történet a zöld bolygóról, amiben a rendező transznemű főhősével szó szerint a földöntúli elfogadás mellett tesz hitet. A 2019-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon ezzel az alkotásával Loza kiérdemelte a legjobb LMBTQ témájú játékfilmnek járó Teddy-díjat. A felnőtté válásról szól Martin Deus romantikus drámája, A legjobb barátom. Deus első egész estés játékfilmje Cannes-ban is bemutatkozott, ahol a 13-15 éves korosztálynak szóló, kiemelkedően fontosnak tartott filmek díjazására szánt Cannes Écrans Juniors díját kapta.

Rövid történet a zöld bolygóról

A dokumentumfilmes Jochen Hick szakterülete a közelmúlt német meleg történelme, számos filmet jegyez az egykori NSZK és az NDK queer szubkultúráiról. A 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált Az én csodálatos Nyugat-Berlinem című alkotása, amely archív képsorokkal és a meghatározó szereplők visszaemlékezéseivel eleveníti fel a múltat. Az idei évben a Humen Fesztivál programjába a közelmúlt legjobb LMBTQ rövidfilmjei is bekerülnek a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált közreműködésével. A Queer Shorts blokkja különböző élethelyzetekben keresi ugyanarra az örök kérdésre a választ: hogyan érhető el a boldogság?

A filmeket magyar felirattal vetítjük. A filmvetítésekre szeptember 5-től kaphatók jegyek a Művész mozi weboldalán. „A világon nincs két egyforma ember. A Humen Fesztivál nem hivatott másra, mint hogy kultúrával hozza közelebb ezeket a különböző embereket egymáshoz, kulturális programokon keresztül egy kis szeletet mutasson az LMBTQ emberek életéből. A nálunk az előadások alatt a címkéit mindenki a ruhatárban hagyja” – mondta Erdei Zsolt, a Humen Media Group ügyvezetője.

A filmvetítéseken mellett színházi előadásokon és kiállítások színesítik a programot, melyekről a Humen online-on olvashatsz bővebben. Az érdeklődők ingyenes és anonim HIV-szűrésen is részt vehetnek, vagy akár egy szivárványos reggelit is élvezhetnek a Rainbow Brunch gasztrosorozatának köszönhetően.

forrás: Humen
borítókép: Noémie Merlant és Adèle Haenel a Portré a lángoló fiatal lányról című filmben