"Szeretnénk, ha titeket is inspirálnának az elmúlt hetek eseményei, amik nem csak bennünk hagytak mély nyomot, hanem a világ számos kiemelkedő alkotójának figyelmét is felkeltették" - írják a diákok a közleményükben. Példának Cate Blanchettet, az Ida és a Hidegháború rendezőjét, Pawel Pawlikowskit, Helen Mirrent, Eddie Redmayne-t, Eva Greent, Joe Wrightot és Sir Ian McKellent hozták fel, akik nyilvánosan biztosították szolidarításukról az egyetemet.

A filmeket az egyetemen belül, egy zárt fesztivál keretében vetítik le, majd a kiválasztott alkotásokat online elérhetővé teszik.

A beérkezett műveket a diákokból álló zsűri, valamint három neves filmművész bírálja el:

  • Enyedi Ildikó rendező (Arany Medve-díj)
  • Mundruczó Kornél rendező (cannes-i Un certain regard szekció fődíja)
  • Hajdu Szabolcs rendező (Kristály Glóbusz-díj)

A filmeket a kitöltött jelentkezési lappal együtt szeptember 25-ig kell elküldeni a freeszfefilmfestival@gmail.com címre.

A mindhárom zsűritag szót emelt korábban az egyetem autómiájáért: Enyedi Ildikó nyilt levében indokolta meg a lemondását, amelyet itt lehet elolvasni, Mundruczó Kornél a Pieces of a Woman velencei világpremierjén alkotótársaival #freeszfe polóban állt ki a sajtó elé, Hajdu Szabolcs beszédet mondott az augusztus 31-i tüntetésen.

borítókép: SZFE HÖK Facebook