Az 5. Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál szakmai napján összesen 20 vadonatúj, a fiatal közönségnek szóló filmtervet prezentáltak az alkotók. A Junior kategóriában 19 év alattiak adhatták elő filmterveiket. “Ennek a programnak a célja, hogy fiatalok által hozott történetek is kerüljenek be a filmes kánonba és szakmai partnerekkel összekapcsolódva szülessenek filmek, sorozatok fiataloktól fiataloknak” - mondta Lakos Nóra, a Cinemira Igazgatója. A fiatalok a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Program és a Cinemira közösen szervezett Junior Script Labjén fejlesztették filmterveiket.

"Nem is feltételeztem hogy ilyen komoly, érett témákat hoznak a kamaszok, sokszor felkészültebbek, mint a legtöbb filmes fórumon a felnőttek" - értékelte a szakmai zsűri a fiatalok pitcheit.

A fórum második felében felnőtt forgatókönyvírók adhatták elő filmterveiket. Rekordmennyiségű, közel száz filmterv érkezett az idei fórumra, ami mutatja az évről évre növekvő érdeklődést a gyerek- és ifjúsági filmek iránt filmes alkotói oldalról is.

Csoportkép a díjazottakról / fotó: Posztós János

Az eseményen rangos filmes szakemberekből álló zsűri adott visszajelzést az alkotóknak: Kis Hajni rendező, forgatókönyvíró, Dombrovszky Linda filmrendező, Gauder Áron animációs filmrendező és Szoboszlay Eszter animációs rendező. Az NFI döntéshozói közül Ternovszky Béla, a Televíziós Döntőbizottság tagja, Fonyódi Tibor, az NFI Forgatókönyv fejlesztési igazgatója, valamint olyan sikeres producerek, mint Romwalter Judit, Osváth Gábor, Svéd Péter, Felszeghy Ádám alkották az idei szakmai zsűrit.

Ugyanakkor a Cinemira fontos mottója, hogy a fődíjakról gyerekek döntenek, így idén diákzsűri döntött a milliós összdíjazású fődíjakról. A legjobb filmtervnek járó díjat, a 300 ezer forintos fejlesztési támogatással járó Aranymókus-díjat Szabó Simon és Daoud Dániel Marad az űr című nagyjátékfilmterve kapta a diák zsűritől. A film egy félénk kisfiúról, Dávidról szól, akinek osztálytársa, Benji lesz a világ első gyerek-asztronautája, és egy titkos exobolygó-expedícióra készül. Benji felajánlja Dávidnak, hogy elutazhat vele a Lantow B nevű bolygóra. Ugyancsak Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve nyerte meg a SPARKS koprodukciós hozzájárulással járó különdíját.

A szakmai zsűri Balogh Gábor Kopók az örökkévalóságnak című filmtervének ítélte a fórum különdíját. A megtörtént eseményeken alapuló kalandfilm azt meséli el, hogyan menekültek meg az erdélyi kopók a kipusztulástól. Amikor 1947-ben egy romániai rendelet kiirtandónak minősíti a fajtát, egy Péter nevű fiú megpróbálja átszöktetni Magyarországra szeretett házőrzőjét.

A diákzsűri munka közben / fotó: Posztós János

A közönség Borsos Miklós és Nyíri Kovács István Álmodók klubja című nagyjátékfilmtervét választotta kedvencének. Az ifjúsági kalandfilmben egy Marci nevű fiút szülei a válásuk miatt nagyapjához költöztetik, akinél egy titkos naplóból megtudja hogyan irányíthatja az álmait. Az éber álmodással azonban egy titokzatos erőt szabadít a kisvárosra, mely ellen csak a barátaival megalapított Álmodók klubja veheti fel a harcot.

A DIGIC Pictures a leginnovatívabb filmötletnek járó díját Szűcs Ádám és Nyitrai Márton A játék neve: Budapest című terve kapta meg. A regényadaptációban diákok nyomoznak eltűnt tanáruk után, a rejtély Budapest titkos helyszínein és régi videójátékokon át vezet. Lassan az egész város a nyomukban van, ám a főszereplő ötlete minden játékszabályt megváltoztat.

A Junior Pitch Fórum fődíját (Aranymókus-díj, Gyerekfilm Akadémia forgatókönyv workshop, MyActionCam technikai bérlés, Lego ajándékcsomag) Pető Luca Loom (Derengés) című kisjátékfilm tervének ítélte oda a diákzsűri. A 80-as években játszódó dráma egy Éva nevű varrónőről szól, aki egyszer csak arra lesz figyelmes, hogy kezei állandóan befeketednek, hiába mossa őket. Éva bármit megtenne, hogy eltüntesse kezéről a mocskot, végül, mosógépbe száll és kimossa magát és ezzel átkerül egy másik világba, ahol szembe kell néznie bűntudatával, hogy végül képes legyen megbocsátani magának.

Pető Luca és a diákzsűri / fotó: Posztós János

A közönségdíjat a szavazatok alapján Barát Borbála Egy ügynök az űrből című terve nyerte meg. A kisfilmben egy különös látogató érkezik az űrből egy kisközség életébe. A monoton munkájától kiégett utazó ügynök feladata a galaxis szerte népszerű, munkakedv serkentő spenót népszerűsítése az emberi faj körében. Nem tudja, hogy ez minden sarki zöldségesnél is kapható. Küldetése során szerelemre, barátságra és végre egy kis kikapcsolódásra is talál. Azonban a gyanakvó lakosok nehezen fogadják el az idegent.

A fórum Cinemira különdíjában Sipos Ábel Éjféli mese című kisjátékfilmterve részesült. A film a demencia keserédes valóságát mutatja be, egy kalandokban gazdag életet élt, jelenleg idősek otthonában lakó férfi szemszögéből. A történetet Ábel saját nagyapja ihlette.

A DIGIC Pictures a fórum minden versenyzője számára exklúzív stúdiólátogatást ajánlott fel.

A III. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitchfórum és a Junior Pitch Fórum a Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg. A kamaszoknak szóló Cinemira TEEN Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztivált 2022. november 18-20. között rendezik meg a budapesti Corvin Moziban.