Filmünnep a Duna mentén

Augusztus 26-val kezdődően harmadik alkalommal rendezik meg a Duna menti országok filmjeinek szemléjét a horvátországi Vukovárban – tudatta a Magyar Filmunió. A Discovery Film horvát forgalmazó cég szervezte rendezvény versenyprogramjaiban Bereczki Csaba Életek éneke, Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című dokumentumfilmje és Karchi Perlmann Vacsora című rövidfilmje kapott meghívást. Zsigmond Dezső legutóbbi játékfilmje, a Boszorkánykör a napokban mutatkozik be a külföldi közönség előtt Olaszországban, Lessinia Filmfesztiválon.


Vacsora


Szujó Zoltán és Cseh Laci a Moziünnep nagykövetei 

A szeptember 17-20. között zajló országos programsorozat, a Moziünnep hírét a hagyományoknak megfelelően idén is több „nagykövet” viszi majd.  A szervezők a közélet különböző  területeiről kerestek olyan hírességeket, akik igazi filmőrültek, s így személyes ügynek érzik A Mozi népszerűsítését. Szujó Zoltán televíziós műsorvezető és Cseh Laci háromszoros olimpiai ezüstérmes úszónk örömmel mondtak igent a felkérésre.  A nagykövetekkel a közönség személyesen is találkozhat majd, hisz a Moziünnep alatt mindketten beállnak majd jegyszedőnek.


Cseh Laci, mint jegyszedő


Gaál István filmnapok Pásztón

Gaál István augusztus 25-én lenne 76 éves, ebből az alkalomból filmnapokat rendeznek hétfőtől szerdáig Pásztón – tudatta a KultúrPart. A Pásztói Múzeumban hétfőn nyílik az a képzőművészeti kiállítás, amelynek grafikai anyaga Gaál István filmjeihez kapcsolódik. A nyitónap, amely egyben a játékfilmek napja, Vincze Teréz filmesztéta, Kósa Ferenc rendező és Kőhalmi Ferenc filmfőigazgató vendégeskedik az eseményen. Kedden tévéfilmeket vetítenek, erre a napra Povázsay Éva pszichiátert és Várbíró Judit zenei szerkesztőt hívták meg. Sára Sándor filmrendező, Pintér Judit kritikus, Zalán Vince filmesztéta és Kincses Károly fotóművész vesz részt a harmadik nap programján, amikor dokumentumfilmek levetítésére kerül sor. 




Magyar diadal a hegyi filmfesztiválon

Az Adrenaline and Turbulence című magyar dokumentumfilm nyerte a legjobb extrémsport-filmnek járó elismerést a svájci Le Diablerets hegyi-filmfesztiválon – adta hírül a KultúrPart. Kollmann András látványos alkotása két magyar siklóernyős pilóta, Kézi Gábor és Takáts Pál történetét mutatja be. A fennállásának 40. évfordulóját ünneplő filmfesztiválon a hegyvidékhez kötődő sportágakról szóló dokumentum- és játékfilmek mellett természetfilmek és a hegyi népek kultúráját bemutató alkotások versengenek.