A Macedón Cinematheque-ben április 12-19. között megrendezett Filozofikus Filmek Fesztiválján a szakmai zsűri fődíját, az Arany Baglyot Vranik Roland Az állampolgár című drámája nyerte. A Fekete kefe és az Adás rendezőjének legutóbbi filmje világszerte sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, a portugáliai Fantasporto-ról a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequest filmfesztiválról a legjobb filmdráma díját hozta el korábban.

Vranik Roland filmjét az egyetemisták zsűrije díjazta Hágában, Várnában megkapta az Arany Aphrodité fődíjat, Saitamában pedig a zsűri különdíját. Tavaly a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Az állampolgár nyerte el a legjobb női – Máhr Ágnes – és a legjobb férfi alakítás – dr. Cake-Baly Marcelo amatőrszínész – díját is, továbbá a legjobb film és a legjobb rendező díját. Torontóban Az állampolgár az Európai Uniós Filmfesztivál közönségdíjasa volt.

Máhr Ágnes, dr. Cake-Baly Marcelo és Kiss Diána Magdolna a rendezővel / Fotó: Kallos Bea, MTI

A Filmalap támogatással készült dráma forgatókönyvét Vranik Roland és Szabó Iván (VespaViharsarok), az SZFE tanára közösen írta, és a Popfilm produkciójában készült.

Forrás: MNF