Magyarországra koncentrál a 15. Cottbus-i Filmfesztivál november 8-ával kezdődően. „Az elmúlt 15 év magyar filmművészetére 15 programban sem lehet teljeskörű visszatekintést nyújtani, hiszen annál a magyar film sokkal sokrétűbb, izgalmasabb, ambiciózusabb és innovatívabb.” – írja bevezetőjében Karin Fritzsche, a Cottbus-i magyar válogatás kurátora.

A Magyar Filmunió szervezte „Új magyar mozi” című program fő irányvonala az 1989-es Fábri tanítványok, valamint a 2000-es Simó-osztály markáns egyéniségei. A több mint 40 filmet bemutató programban Enyedi Ildikó, Can Togay, Janisch Attila, Szász János és Monory Mész András, valamint Pálfi György, Török Ferenc, Miklauzic Bence és Mundruczó Kornél filmjeit láthatja a németországi fesztivál közönsége. A két markáns generáció első játékfilmjei mellett rövidfilmprogramot, a 89-es határnyitást feldolgozó dokumentumfilmeket és Bódy Gábor Pschyé-jét is műsorra tűzik Cottbus-ban. A fesztivál védnöke Konrád György, Németországban is nagy elismertségnek örvendő író.

A megnyitón - a magyar fókusz méltó felütéseként - a Cottbus-i Filmfesztivál tiszteletbeli elnöke, Szabó István személyesen veszi át a fesztivál életműdíját.

Az 1991-es alapítású filmmustra a kezdetektől rendkívüli figyelmet fordít a magyar film felé: az elmúlt 15 évben közel 100 magyar alkotást vetítettek, amit 21 Cottbus-i díj koronáz. Többek között a legelső fesztivál fődíja, amit Monory Mész András Meteo-ja kapott.

Az idei versenyprogramba Mundruczó Johanná-ja, Bergendy Állítsátok meg Terézanyut! és Kenyeres Before Dawn című munkái reprezentálják a 2005-ös termés változatosságát. A zsűribe Gryllus Dorka kapott meghívást. A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg. A Cottbus-i ifjoncoknak alkalma lesz megismerni gyerekkorunk hőseit is A hetedik testvér (Koltai Jenő - Hernádi Tibor), a Szeleburdi család (Palásthy György) és az Artúr és az angyal (Dargay Attila – Nagy Pál) című örökzöldek bemutatója kapcsán.

A fesztivállal párhuzamos koprodukciós fórumon, a ConnectingCottbus-on is Magyarország lesz a középpontban. Terítékre kerül a Filmtörvény, a nemzetközi filmfinanszírozás szakemberei Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamende című koprodukcióját tanulmányozzák. Újdonságokból sem lesz hiány, hiszen Gauder Áron, Keményffy Tamás, Pálfi György és Török Ferenc vadonatúj filmtervével szintén a ConnectingCottbus-on ismerkedhetnek meg a leendő koproducerek.

A fesztiválról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.