Kapcsolódó anyagok

Gauder Áron: NyóckerEmellett a Szimpla a magyar filmek külföldi forgalmazása felé is érdeklődik. A HungariCom által itthon forgalmazott Nyóckert Liszka Tamás és csapata viszi a külföldi mozikba és fesztiválokra. A nemzetközi premier a berlini szemlén lesz. A fesztiválozás a behozott filmek megtalálásában is segítheti majd a céget.

A közeljövő tervei között szerepel a december 2-4-ig tartó Anifest animációs fesztivál, amely idén immár másodjára színesíti a budapesti filméletet. Itt kerül sor a Nyócker díszbemutatójára, egy héttel a mozipremier előtt. A Szimpla kertmozijára sem kell várni a következő nyárig: téli kertmozivá alakul hamarosan, és decembertől - valamivel kevesebb férőhellyel - újra működni fog a Kazinczy utcai romház udvarán.

Jövő évi Szimpla-bemutató leghamarabb februárban lesz. Több film is versenyben van, ezek közül kell még választania a forgalmazónak, melyiket szeretné magyar moziba juttatni. Ugyancsak tervezik, hogy forgalmazni fognak magyar filmet (idehaza is). Itt szintén olyan alkotásról lesz szó, ami egyébként - ha nem lenne a Szimpla - nem kerülne moziközönség elé.

Forgalmazói arculatukról Liszka Tamás elmondta: elsősorban nem reklámarcot igyekeznek kialakítani, hanem az a lényeges, hogy a náluk megjelenő filmek összefüggése is jelentsen valamit. Így a Szimpla forgalmazásában továbbra sem fogunk kasszasikerre ítélt filmeket látni. Habár sok forgalmazó van a magyar piacon és a bőséges kínálat miatt a filmek 2-3 hét alatt kifutnak a mozikban (nagyobb országokban sem fordul elő gyakran a heti 8 bemutató), a Szimpla célja mégis az, hogy szélesebb legyen a kínálat - hiszen - mint Liszka Tamás hozzáfűzte - ez az egyetlen mentségük arra, hogy léteznek.