A rendező - aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Gothár Péter osztályában végzett - 2009-ben készítette Napszúrás című kisjátékfilmjét, amely egyben a diplomamunkája is volt. Az alkotással több díjat nyert, köztük a párizsi Silhouette rövidfilmfesztivál fődíját, a Jameson - Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat és a Magyar Filmkritikusok díját.



Nézd meg a rendező Uszodai tolvaj című kisfilmjét!


A szerdai gyerek több szálon is kötődik a Napszúráshoz - árulta el Horváth Lili, hozzátéve, hogy a diplomafilmre készülve olyan emberi történetekkel találkozott, melyek túlmutattak egy kisjátékfilm keretein. Az akkor megismert sorsok inspirálták a fő- és mellékszereplők karakterét. A rendező ugyanakkor hangsúlyozta, hogy A szerdai gyerek nem a Napszúrás bővített változata. "Inkább olyan, mintha megnéznénk, mi történt a főszereplőnkkel három évvel később" - magyarázta.

A történethez ezúttal is komoly kutatómunkát végzett, felkeresett például olyan, a társadalom perifériájára szorult embereket, akik a mikrohitelprogram révén próbáltak új életet indítani. "Bár próbálunk a lehető leghitelesebbek lenni, nem dokumentarista módon forgatjuk ezt a filmet - a legfontosabb számomra az a bonyolult emberi viszonyrendszer, amelyből a történet építkezik." - tette hozzá.

A szerdai gyerek amatőrszereplőkkel és profi színészekkel készül. Maját Vecsei Kinga alakítja, akinek ez az első szerepe, amúgy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen kezdi épp tanulmányait textiltervező szakon. Mint fogalmazott, nagy kihívás számára a szerep, hiszen szinte mindenben az ellentettje Majának. Közös pont mégis van: az anyaság iránti vágy és az életkor, a főszereplő szerint ezek már elegendőek ahhoz, hogy hitelesen ábrázolja a vad, öntörvényű lányt. Felidézte, eleinte elesettnek, szánnivalónak mutatta a lányt, ám a rendezővel folytatott beszélgetések során rádöbbent: Maja sosem hagyná, hogy sajnálják.

horvathlili1 500
Az operatőr és a rendező (fotó: MTI - Kallos Bea)


A filmben a további szerepeket Antal Zsolt (Krisz), Thuróczy Szabolcs, Gáspár Renátó, Németh Annamária, Lukáts Andor, Dér Denisa, Börcsök Enikő és Nagy Ervin játssza.

A film a Napszúrás stábjával készül, az operatőr Maly Róbert, a producer Fehér Károly. A rendező elmondta: szeretnék, ha a képi világban tükröződne az út, amelyet Maja jár végig a felnőtté válásig.

A bemutatót 2014 tavaszára tervezik.

A szerdai gyerek gyártását 205 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap, és 100 ezer euróval a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein.