Friss Hús Job Market

Filmes állásbörze elsősorban a pályaválasztás előtt állóknak szól: betekintést ad a filmes szakma rejtelmeibe, és ismerteti a pálya általános elvárásait. A Friss Hús Job Market kerekasztal-beszélgetésén Lányi Eszter, a Filmalap képzési és innovációs igazgatója, Orosz Ildikó pályaválasztási tanácsadó és gyártásvezető, Tóth Judit rendezőasszisztens és Lukács Péter Benjámin hangmérnök mutatja be a filmipart, illetve a filmes szakmákat a résztvevőknek. Az eseményen emellett bemutatkozási lehetőséget kapnak felsőoktatási és képzési intézmények, az ELTE, METU, MOME, SZFE és a Filmesgyakornok.hu programja is. 

Időpont: 2019. március 25. hétfő 10.00
Helyszín: Toldi mozi

Budapest Debut Film Forum

Idén első alkalommal rendezik meg a Budapest Debut Film Forumot. A nemzetközi program célja, hogy az első nagyjátékfilmjükre készülő rendezők és producerek mentorok szakmai iránymutatásával fejlesszék filmterveiket, tapasztalatokat cseréljenek a közép-kelet-európai régióból érkező kollégáikkal, majd egy prezentációs eseményen bemutassák az előkészületben lévő projektjeiket. A kétnapos eseményen nyolc projekt versenyez a Budapest Debut Film Award 1000 eurós pénzdíjáért.

A 2019-es BDFF-re bejutott filmtervek:

Victim – r.: Michael Blasko (Szlovákia)
Kék Pelikan – r.: Csáki László (Magyarország)
Blazing – r.: Dudás Balázs (Magyarország)
Eviction – r.: Fazekas Máté Bence (Magyarország)
Eternity Package – r.: Magdalena Ilieva (Bulgária)
Neither Voice – r.: Ester Ivakic (Szlovénia)
The Sweet Bitterness of Ripe Pomegranates – r.: Andrey Volkashin (Macedónia)
October – r.: Cristian Pascariu (Románia)

Időpont: 2019. március 26. kedd- március 27. szerda 9.30–18.30
Helyszín: CEU

Diákvetítés a Friss Húson

Gimnazista osztályokat hívnak el egy beszélgetéssel egybekötött filmvetítésre, amelynek során olyan őket is érintő kérdéseket járnak körbe magyar rövidfilmek segítségével, mint a kamaszkori internetes manipulációk, a hatalmi helyzettel való visszaélés vagy a csonka családok helyzete – többek között ezekről a témákról beszélnek a programban szereplő rövidfilmek, izgalmasan, kreatívan és helyenként még viccesen is.

A vetítés utáni beszélgetést Teszler Tamás filmforgalmazási szakember moderálja.

Vetített filmek:

Földiek (Freund Ádám, 27’)
Gólyatábor (Kárpáti György Mór, 9’)
Balkon (Dell'Edera Dávid, 6’)
Ungvár (Áprily Zoltán, 10’)
A mentor (Szabó Szonja, 30’)

Időpont: 2019. március 26. 11.00
Helyszín: Toldi mozi


Pitchfórum

A Friss Hús rövidfilmes pitchfórum célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő projektjeik prezentálására és azok megvitatására. A nyilvános pitchfórumon a beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők/forgatókönyvírók/producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely 300.000 forintos pénzjutalommal jár.

A szakmai zsűri tagjai Dreissiger László, producer, Lányi Eszter, a Magyar Nemzeti Filmalap Képzési és innovációs igazgatója és Lichter Péter filmrendező, egyetemi tanár.

A pitchfórumra bekerült filmtervek:

Bacskai Brigitta: A kertész
Beke Dániel: Konzervemberek
Csizmazia Gábor: Egy híján megvolt
Gergely Zoltán: Lovra
Gyimesi Anna: Affrikata
Oláh Judit: Néma átmenet
Szabó Szonja: Fault
Szeleczki Rozália: Kutyanő
Turai Balázs: Amok
Vermes Dorka: Terepgyakorlat

Időpont: 2019. március 29. péntek 11.00
Helyszín: Toldi mozi

Kritikaíró Workshop

A Friss Hús a tehetséges filmkritikusok felkutatásában is részt kíván vállalni, ezért a szervezők idén is hirdetnek kritikaíró versenyt, amelynek menete a következő: a regisztrált versenyzők szombat délelőtt megnézik a kijelölt filmeket, majd a vetítést követően a Toldi mozi előterében (vagy más, szabadon választott helyszínen) megírják a kritikáikat 16.00 óráig. Ezt követően a szakmai zsűri kiválasztja a nyertes pályaművet, amelyet a Friss Hús vasárnapi díjátadóján jelent majd be.

A szakmai koordinátor Gyenge Zsolt filmkritikus, a MOME tanára, a zsűri tagjai Deák Zsuzsanna, a Friss Hús sajtóreferense, Gyenge Zsolt és Kránicz Bence filmkritikus és Lichter Péter filmrendező. A nyertes cikk a Filmhu oldalán fog megjelenni. A pénzbeli díjazás összértéke: 50.000 forint.

Időpont: 2019. március 30. szombat 09.30
Helyszín: Toldi mozi


Belépés a TV-sorozatok világába

A visszatérő tévésorozatos program ezúttal olyan alkotókkal foglalkozik, akik filmes karrierje rövidfilmek rendezésével indult, majd később sikeres sorozatok írására, rendezésére kaptak lehetőséget. Hogyan hasznosíthatóak a rövidfilmek készítése során megszerzett tapasztalatok a televíziós sorozatok világában? Mekkora szakmai ugrás egy sorozat megírása, megrendezése, és van-e visszaút a mozifilmek világába a TV-sorozatok után? Vendégeink Fatér Ambrus filmrendező, Nagypál Orsi forgatókönyvíró és rendező, Pusztai Ferenc producer és Zomborácz Virág forgatókönyvíró és rendező.

A beszélgetést Varga Attila „Sixx” vezeti.

Időpont: 2019. március 30. szombat 14.30
Helyszín: Toldi mozi

Masterclass Jean-Francois Le Corre-val

Jean-Francois Le Corre a This Magnificent Cake! és további sikeres animációs filmek producere. Gyártócége, a Vivement lundi ! 2011-ben elnyerte a legjobb francia animációs produkciós cég díját, 2015-ben a legjobb európai animációsfilm-gyártóvá választották, 2016-ban pedig a legjobb francia rövidfilmes exportőrnek ítélt UniFrance-díjat kapta meg. Le Corre produkciói összesen több mint 200 díjat nyertek el többek között olyan neves eseményeken, mint a FIFA Annecy, a OIAF Ottawa, a Sundance vagy az Animafest Zágráb – és most egy mesterkurzus keretein belül osztja meg tapasztalatait.

Időpont: 2019. március 29. péntek 15.00
Helyszín: Toldi mozi

Fotók: Friss Hús / Chripkó Lili