Az eredetileg a BBC számára készített rádiójáték, majd regényváltozat forgatókönyvét maga a szerző kezdte el írni egészen 2001-ben bekövetkezett haláláig. A 49 éves korában szívrohamban elhunyt Adams családja szintén megjelenik a londoni premieren.

A könyvváltozatból 1979-es megjelenése óta több mint 14 millió példány kelt el világszerte, és egy ötrészes trilógiává fejlődött. A vetítésen ott lesz Sam Rockwell (Egy veszedelmes elme vallomásai), aki a galaxis kétfejű, háromkarú elnökét, Zaphod Beeblebroxot alakítja majd, a Slartibartfast szerepében látható Bill Nighy (Igazából szerelem) és Stephen Fry, aki hangját kölcsönzi az útikalauz számára. Ezen kívül a Ford Prefectet játszó amerikai rapper Mos Def és a Trilliant megformáló Zooey Deschanel is tiszteletét teszi majd a vörös szőnyegen, Simon Jones és Mark Wing-Davey társaságában, akik még az eredeti rádiójátékban szerepeltek.

A Galaxis útikalauz stopposoknak április 28-án kerül mozikba az Egyesült Királyságban és egy nappal később az Egyesült Államokban.