Őszintébb és valósághű
A holt nyelveken beszélő legutóbbi Gibson-film, A passióután nem meglepő fordulat, inkább tendenciának tűnik az, hogy a rendezőt az autenticitás foglalkoztatja. Az Apocalyptoszereplői kizárólag Yucatán-félszigeti maja dialektusban szólalnak meg a vásznon. „Őszintébb és valósághű lesz tőle a film”, állította Mel Gibson a TIME magazinnak adott interjújában. „Ezek az emberek teljesen hihetően formálják meg az ősi közép-amerikai karaktereket.” Az alkotó hozzátette, hogy a film kevésbé a párbeszédekre épül, inkább olyan szereplőket keresett, akik az arcukkal és a mozdulataikkal ugyanazt ki tudják fejezni, mint a szöveggel.

A 25 éves Texasban élő Rudy Youngblood alakítja az Apocalypto menekülő főhősét, a Jaguármancs névre hallgató indiánt. A fiatal táncos ereiben komancs vér is csörgedezik, és mielőtt a rendezővel találkozott volna, a Native American Dance Theatre tagjaként dolgozott. „Mint táncos, tudom, hogy meséljek el egy történetet a tekintetemmel és a testemmel, és ez a film ezt a típusú színjátékot igényli leginkább”, állítja a fiatalember. Mivel a film nagy részét vad és ijesztő üldözéses jelenetek teszik ki a mexikói esőerdőben, a rendező komoly akciós kiképzésben részesítette, mint többi kaszkadőrét is. „Lenyűgözött, hogy mennyire macskaszerűen mozog ez a fiú”, nyilatkozta Gibson, miért rá esett a választása.

„Ez egy akciófilm lesz és nem dokumentumfilm a majákról”, figyelmeztetett az idei mexikói Oscarra, az Ariel-díjra jelölt Mayra Sérbuló, aki szintén szereplője a filmnek. „De őszintén meglepett, hogy milyen odafigyeléssel készítenek portrét az őslakos Mexikó ősi népéről.”

A filmtörténetben először
Az Apocalypto az alkotók szándéka szerint a civilizációk összeomlásáról szóló allegória lesz, némi figyelmeztető utalással a környezetpusztításra és a politikai célú félelemkeltésre. A látványvilággal és a korhű nyelvezettel pedig az „Újvilág görögjeire”, a majákra és magas szintű kultúrájukra irányítják a figyelmet, a filmtörténetben talán először.

A film bemutatója augusztus elején lesz az Egyesült Államokban. Magyarországon a Budapest Film hozza forgalomba.