A legfontosabb román filmes elismerés, a Gopo-díj legjobb dokumentumfilm kategóriájában van versenyben Püsök Botond Túl közel című alkotása – jelentették be a szervezők (Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc) a Filmtett cikke szerint.

A magyar-román koprodukcióban készült Túl közel főszereplője Andrea, aki egyedül épít két gyermeke számára egy biztonságos, új életet, miután abuzív expartnerét börtönbe juttata, küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a falu zárt közössége, amelyben él. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a helyiek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Mikor a férfit jó magaviseletért hamarabb kiengedik, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával és felveszi a harcot a törvénykezés hiányosságaival, hogy megvédhesse gyermekeit.

A film rendezőjével nemrég a DokuCast adásában beszélgettünk.  

Túl közel

Püsök Botond filmjének premierjére a 28. Szarajevói Filmfesztiválon került sor. A Túl közel tavaly októberben a nagyszebeni 29. Astra Filmfesztiválon elnyerte a New Voices in Documentary Cinema szekció fődíját, idén januárban pedig a franciaországi FIPADOC Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon megnyerte a Fiatal Európaiak Díját és a 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a magyar szekció különdíjában és a közönségdíjban részesítették. 

A Gopo-díjkiosztó gálát április 25-én tartják.

Így lesz félelemből és fájdalomból sugárzó erő

Három évvel a gyermekbántalmazás után jó magaviselettel szabadul a tettes, a gyermekek anyja emiatt úgy dönt, el kell hagyniuk a falut, ahol addig éltek. Ennek a családnak a külső és belső küzdelmekkel teli menekülés- és gyógyulástörténetét kísérhetjük végig testközelből. Az RTL+-on elérhető, Túl közel című dokumentumfilm olyan tabu témát boncolgat, amihez nehéz igazán közel férkőzni.

Forrás: Filmtett / Címlapkép: Túl közel