A programot 1998-ban hozták létre azzal a céllal, hogy a fiatal és a feltörekvő kritikusoknak is lehetőséget biztosítsanak az olyan filmfesztiválokon való részvételre, mint például a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál. Az elmúlt években számos ország küldött gyakornokokat a rotterdami mustrára: Litvániától kezdve, Chilén át, egészen Magyarországig.

Az IFFR a három fiatal kritikus számára biztosítja a sajtóakkreditációt, és a fesztivál időtartamára (2006. január 25- február 5) a szállást, valamint az utazási költségek egy részét is visszatéríti. A nyertes pályázó teljes körű bepillantást nyer a rendezvény eseményeibe, és lehetősége lesz több száz nemzetközi újságíróval együtt dolgozni, miközben filmkészítőkkel és az iparág más képviselőivel is találkozhat.

A nyertes pályázótól elvárják, hogy látogassa a FIPRESCI zsűrijének találkozóit, az IFFR Daily Tiger szerkesztésében részt vegyen, és/vagy az IFFR website számára készítsen cikkeket, továbbá a küldő ország sajtóba is kell küldenie a fesztiválról szóló anyagokat.

A jelentkezés feltételei:
- 30 év alatti életkor
- folyékony angol nyelvtudás szóban és írásban egyaránt
- jártasság a filmkritikában
- megegyezés egy sajtóorgánummal a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválról való tudósításról.

A jelentkezéshez csatolni kell:
- motivációs levelet
- önéletrajzot
- legalább három cikket (független) filmről vagy filmfesztiválról (angol fordításban is)
- ajánlólevelet.

Bővebb információ és jelentkezés a  press@filmfestivalrotterdam.com email címen.

A pályázatok leadási határideje 2005. november 11.

A nyertes pályázókat még 2005. december 9-ig tájékoztatják.