Idén is változatos és izgalmas munkák születtek formai és műfaji tekintetben egyaránt: készült könyv, játékterv, rövidfilm, vannak köztük technológiai kísérletek, filozofikus kérdésfelvetések, precíz önelemzés, lírai belső utazás a múltba, világépítés és játékos reflexió is a mai magyar valóságra.

Kádár Melinda egy ökoszisztéma felbomlásának és újjáalakulásának körforgásából inspirálódva alkotta meg A forrás és a torony című animációs filmjét. Orosz Judit Odakint és Győrfi Ágnes Szélfogó, 2D digitális technológiával készült animációi, valamint Azevedo Andrade Natália Tövisek és szálkák című vegyes technikával készült filmje a gyermekkorral, annak kihívásaival foglalkozik, melyeket gyermekkori emlékek vagy éppen generációkon átívelő traumák inspiráltak.

Szőllősi Anna: Helfer

Többen nyúltak az álmok világához és pszichológiai témákhoz. Debreczeni Zoltán Sola című filmjében egy nő próbál megbirkózni a munkahelyi stresszel és rémálmaival, Szöllősi Anna Helfer-ében szorongásokkal és rémálmokkal küzdő fiatal nő és egy segítő kapcsolatát láthatjuk kibontakozni, Ászity Boglárka Alvások című filmjében alvási szokásaink személyes és univerzális vetületét elemzi. A végzősök között akadtak olyanok is, akik határterületekkel kísérleteztek: Simon József Biom című munkája egy videojáték tesztverziója és a hozzá készült intro videó, mely a játék univerzumát mutatja be, Korcsok Lili Homeosztázis című könyve és a hozzá készült trailer egy olyan világba enged betekintést, melynek minden elemét a hallgató hozta létre. Darabos Évától a Pá kis panelom! zárja a vetítést, az alkotás egy humorral fűszerezett szürreális körkép a főszereplő múlttá váló telepi életéről.

Orosz Judit: Odakint

A frissen végzett fiatal művészek önazonosan, kellő szakmai és művészi önismerettel saját egyéni hangjukon szólalnak meg fimjeikben, így az idei KISKAKAS is egy lebilincselő és változatos másfél órát ígér. A vetítést megelőzően a GRAFIX kiállítás és vásár tekinthető meg a mozi előterében, fél hattól várják a MOME jelenlegi és friss diplomás animációs hallgatói, változatos print alapú munkákkal az érdeklődőket. 

A KISKAKAS Filmnapokat 2002-ben alapította a MOME Animációs tanszéke azzal a céllal, hogy az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő, újító alkotásaiból nyújtson ízelítőt. A tavasszal jelentkező nemzetközi program keretében a MOME partner iskoláinak legjobb filmjei kerülnek bemutatásra, de a KISKAKAS a hallgatói munkákhoz alkalmazkodva különkiadásokkal is jelentkezik, így a tanszék inkubációs programjában megvalósult hallgatói munkák, vizsgafilmek, izgalmas és újító projektek is időről-időre helyt kapnak a programban. A KISKAKAS rendszeres, őszi különkiadása pedig a MOME Anim Premier, melynek keretében a legfrissebb MA diplomamunkákat láthatja a közönség.

Forrás: MOME Anim