Indul a Bemfél10 filmklub

2008. október 2-án, csütörtökön 6. félévét kezdi a Bemfél10 filmklub a Bem Moziban.

A 21:30-kor kezdődő filmklub programja: vetítés Bereményi Géza filmjeiből(külön erre az alkalomra összeállított mozaik), majd Török Ferenc beszélget a rendezővel. Ezen a napon 20:00-kor az Eldorádó című filmet is műsorra tűzi a mozi.

Ebben a félévben a BEMfél10Filmklub a dramaturgia és forgatókönyv körül szeretne vizsgálódni. Elsősorban a rövidebb idejű mozgóképes műfajokat nézve, hiszen ez egy rövidfilmes filmklub. Milyen az, ha az ötlet le van írva, át van gondolva, íve van neki, milyen az, ha a film párbeszédei nem közhelyesek és nem akasztják meg folyton a képet? És hogyan kell ilyet csinálni? Ezekre és még sok egyéb kérdésre keresik a választ meghívott vendégek segítségével.

A filmklub kéthetente jelentkezik, belépő nincs.


Eperjes Károly az Eldorádóban


Moziban a Letűnt világ

Az október 2-án mozikba került A nyomozó című szemledíjas krimi előtt a Művész moziban a nézők kísérőfilmként láthatják Nemes GyulaKarlovy Varyban díjazott Letűnt világ című húsz perces dokumentumfilmjét.

A Kopaszi gát lebontása és átépítése 1998-ban vette kezdetét és 2007-ben fejeződött be. Nemes Gyula új dokumentumfilmje tíz éven át követi azt a folyamatot, amely végül egy félsziget teljes kilakoltatását eredményezte. Az alkotás bemutatja az úszóházakon és faházakban élő emberek küzdelmét az árvízzel, a téllel és az őket kilakoltató befektetőkkel. A Letűnt világ – akárcsak első része, A múlandóság gátja – korábban Karlovy Vary-i filmfesztiválon is szerepelt, ahol elnyerte a dokumentumfilmek fődíját. 


Letűnt világ


Meghalt Paul Newman

Nyolcvanhárom éves korában szombaton New Havenben elhunyt Paul Newman világhírű amerikai színész - adta hírül az MTI. A filmvászon legendás alakjával rákbetegség végzett. A magyarországi ősökkel rendelkező Newman egyike volt azon hollywoodi sztároknak, akik külsejükkel, tehetségükkel és sokoldalúságukkal egyaránt meghódították a nézőket.

Elisabeth Taylor partnere volt a Macska a forró bádogtetőn című Tennessee Williams-adaptációban (1958), ő volt a főhőse a Leon Uris regényéből készült Exodusnak (1960), fontos alakítása volt A hallgatag ember félvér indiánja (1967) és felejthetetlen párost alakítottak Robert Redforddal a Butch Cassidy és a Sundance kölyökben (1969). Ugyancsak ők fémjelezték 1973-ban a Nagy balhé című gengszterkomédiát.

Bár összesen tízszer jelölték a legjobb férfi alakítás Oscar-díjára, Newman csak 1987-ben vehette át az aranyszobrot A pénz színéért. Többször is megpróbálkozott a rendezéssel, e filmjei közül a Gamma-sugarak hatása a százszorszépekre című alkotása volt a legsikerültebb, főszerepben feleségével, Joanne Woodwarddal.