Magyar dokumentumfilm Európa legjobbja

Az európai dokumentumfilm-fesztivál, a 17. Dokumentart fődíja 2008-ban magyar rendezőé lett – tudatta az Index. Salamon András nyert A város ritmusa című filmjével, jelentette be Torsten Schulz, a nemzetközi zsűri elnöke, az október 22-én végződött, Neubrandenburgban rendezett szemle díjkiosztóján. A fődíj mellé 3000 euro járt (850 ezer forint). 19 országból 42 dokumentumfilm vett részt a versenyben, írta Grevenerzeitung.


A város ritmusa
 

Kijevi filmfesztivál: Anger Zsolt kapta a legjobb fiatal színésznek járó díjat

Anger Zsolt, A nyomozó című magyar film főszereplője kapta a legjobb fiatal színésznek járó Yves Montand-díjat a kijevi nemzetközi filmfesztiválon - adta hírül az MTI.

A Molodist elnevezésű seregszemle vasárnapi záróünnepségén a színész személyesen vette át az elismerést. A legjelentősebb ukrán filmünnepen, amelyet idén 38. alkalommal rendeztek meg, Gigor Attila első rendezése 12 vetélytárssal kelt versenyre. A fődíjat, az Arany Szarvast megosztva kapta Hana Makhmalbaf fiatal iráni rendező Buddha Collapsed Out of Shame című filmje és az orosz Bakur Bakuradze Shultes című alkotása.

Versenyen kívül, az Orient Express elnevezésű válogatásban mutatták be a kijevi közönségnek Mundruczó Kornél Delta című alkotását, a hattagú nemzetközi zsűri munkájában pedig Fésős András filmrendező-forgatókönyvíró vett részt.


A nyomozó


Diákfilmek Fesztiválja Kolozsváron

Nemzetközi rendezvénnyé bővült a Diákfilmek Fesztiválja, a FFeST, amelyet második alkalommal szerveznek meg Kolozsváron. A Filmtett híradásai szerint idén november 24–30 között zajlik a rendezvény, a Babeş-Bolyai Tudományetem Auditorium Maximumában, a Mátyás Házban és a Sapientia-EMTE épületében.

A programban francia, afrikai és kanadai filmek is szerepelnek, a versenyprogramba pedig 6 kategóriában lehet nevezni: játékfilm, animációs film, antropológiai dokumentumfilm, kísérleti film, 1 és 3 perces rövidfilm, valamint mobiltelefonnal készített film.

A tervek szerint a vetítésekkel egyidőben workshopok zajlanak majd, ahol a szervezők legalább 10 film elkészítésére szeretnének alkalmat teremteni. Szerveznek Kino Lab workshopot (ahol a résztvevőknek 78 órájuk van egy film elkészítésére), de lesz animációs workshop, forgatókönyvíró workshop, illetve egyperces filmek workshopja is.

Bővebb információk és program a fesztivál honlapján olvashatók.


Elhunyt Buss Gyula színész

Elhunyt Buss Gyula színész - tudatta a Magyar Színházi Társaság szombaton az MTI-vel. A színész, aki 81 éves korában hunyt el, 1952-ben végezte a Színművészeti Főiskolát. Pécsi, békéscsabai és veszprémi színházak után több mint 20 évig a Thália Színház, majd a Vidám Színpad tagja volt. Temetéséről később intézkednek.




Magyar filmbarát a krakkói nemzetközi zsűriben

A Filmbarátok Szövetségének magyar jelöltjét, Fehér Zsuzsa Filmbarátot beválasztották a krakkói ETIUDA&ANIMA Nemzetközi Filmfesztivál (Lengyelország) nemzetközi filmklubzsűrijébe. Zsuzsa angliai tanulmányai után fordítói, műsorvezetői, újságírói munkákat folytat. A krakkói filmfesztivál elsősorban animációs filmekre és diákfilmekre koncentrál, jó nevű kelet-európai mustra. A fesztivál november 14-21-e között kerül megrendezésre.