Újjászületett a Toldi mozi

Október 2-án újra megnyitja kapuit a közkedvelt artmozi, mely technikai és kényelmi színvonalat tekintve a város legkorszerűbb mozija lett a mintegy négy és fél hónapig tartó felújítás során. Megváltozott befogadóképesség és vetítéstechnika, új kávézó nyílt hozzáférésű Wi-Fivel, és izgalmas programokkal várják a régi és új nézőket. A mozi befogadóképessége is megváltozott: a Nagyterem 200, a Kisterem 60 főt tud befogadni.

a 35 mm-es vetítéstechnika mellett a Toldi mozi képes lesz különböző digitális formátumok lejátszására, az E-Cinema rendszer segítségével. Ez a rendszer lehetővé teszi a rövidebb digitális tartalmak (filmelőzetes) szélessávú internetes kapcsolaton keresztüli továbbítását, illetve a játékfilm hosszúságú kódolt digitális tartalmak helyszíni betöltését. A Toldi mozi lesz a Budapest Film E-Cinema hálózatban indított filmjeinek a premiermozija is. Ennek a programnak a keretében a Toldiban lesz egyedül látható Budapesten a Sukiyaki Western Django, a Sleepwalking, a You, the Living vagy a Vexille.

A Toldi moziba költözik a filmklik.hu is a közönséggel való szorosabb kapcsolattartás és a digitális forgalmazás alapjainak megismertetése miatt.

A mozi A nyomozó és a Control című filmekkel nyit, de a Toldiban lesz ősszel az EDIT 2008 elnevezésű Nemzetközi Táncfilm Fesztivál, az ötödik Verzió, és az Anilogue is. 
 
Filmjeink a nagyvilágban

Hatvan ország részvételével ünnepli tizedik születésnapját a „Festival do Rio”, a filmművészet nemzetközi ünnepe a brazil megapoliszban szeptember 25. és október 9. között. A közel 350 mozgóképet felvonultató nagyszabású fesztiválra Mundruczó Kornél többszörös díjnyertes Delta című filmje kapott meghívást. A 30 helyszínen megrendezett 15 napos fesztiválon évről-évre 250 ezer néző fedezi fel a kortárs filmművészet gyöngyszemeit. 

Ragályi Elemér Nincs kegyelem című filmje indul a Reykjavíkban szeptember 25-én kezdődött nemzetközi filmfesztivál fődíjáért, az Arany Lunda díjért. A Pusoma Dénes tragédiáját feldolgozó filmet Ragályi Elemér az izlandi fesztivál közönségnek személyesen mutatja be.

A nagy nemzetközi filmfesztiválok kedvenceiből válogató „Open Seas” program pedig Gigor Attila A nyomozó című első játékfilmjét mutatja be Reykjavíkban. 

Az Iszka utazása franciaországi premierjét Lyonban tartják a „Hors Ecran” nemzetközi filmfesztiválon. Bollók Csaba személyesen mutatja be a Déli-Kárpátok bányavidékén forgatott filmjét a Franciaország második legnagyobb városában október 30-án kezdődő filmünnepen. Bollók Csaba filmje tíz, Franciaországban most először látható filmmel kel versenyre a lyoni filmfesztivál fődíjáért, melynek sorsáról a nagyérdemű dönt. A lyoni fesztivál díszvendége Colin Firth lesz.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Valahol utat vesztettünk

A SzolidArt Vizuális Műhely Valahol utat vesztettünk… - Ellenzékiség és rendszerkritika a kelet-európai filmművészetben  címmel vetítéssorozatot indít az Óbudai Társaskörben.

Kelet-Európa XX. századi történelme nem nélkülözte a politikai erők át- és újrarendeződésével járó cezúrákat. Ezek a társadalmi megrázkódtatásokat eredményező jelenségek a filmvásznon is leképeződtek, hiszen a mindennapi élet személyes küzdelmei és problémái megkerülhetetlen témákat szolgáltattak a külvilág minden rezdülésére érzékeny filmkészítőknek. Határokon és nemzeteken átívelő, láthatatlan közösséget teremt köztük, hogy a totalitárius politikai, társadalmi és gazdasági rendszer kritikája és meghaladásának vágya egyetemes kívánalomként jelenik meg alkotásaikban.

A rendezvény tematikája kapcsán felvetődik a kérdés, hogy a filmek készítői milyen eszközökkel, hogyan dolgozzák fel egy meghatározott történelmi korszak eseményeit, miként adják vissza annak hangulatát, Illetve milyen válaszokat adnak az új korszak kihívásaira. Ebben az összefüggésben a film mint műalkotás hitvallásuk hiteles lenyomataként marad fenn a jövő generáció számára. Nem utolsó sorban pedig az alkotók jellemzően szatirikus látásmódját tükröző filmélmények befogadásával lehetőségünk nyílik közös múltunk árnyaltabb megítélésére is.

Az előadások alkalmával klasszikus moziélményt nyújtva, felvezetésként archív filmhíradókat vetítünk a soron következő játékfilm által megidézett korszakból!
 

A vetítéssorozat tematikája:

október 8. Bádogdob (1979) 135’   

október 22. Ivan Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai (1994) 106’

november 5. Az ötödik pecsét (1976) 116’

november 19. Márványember (1977) 165’

december 3. Tito és én (1992) 110’

december 17. Vezeklés (1987) 170’

Meghívott előadók: Bárdos Csaba, Mátyás Péter, Seres Sándor - filmesztéták

Az előadások a fent megadott napokon 18.30-kor kezdődnek!

A PROGRAMOK LÁTOGATÁSA INGYENES!

Helyszín: Óbudai Társaskör - Pincegaléria (1036 Budapest, Kiskorona utca 7. - az Árpád-híd budai hídfőjénél.)

Bővebb információ: http://www.szolidart.hu/reflex