Schiffer Pál Filmklub a KINO-ban

Idén ősszel ismét útjára indul a Filmklubszövetség filmklubja, a Schiffer Pál Filmklub, melynek tematikája ezúttal a Megszállottság, helyszíne pedig a megújult KINO (ex-Szindbád mozi) – tudatta a Filmklubszövetség.

Olyan klasszikus alkotások kerülnek műsorra, mint Zolnay Pál Fotográfia című filmje (1972), Kósa Ferenc Küldetés című munkája (1978), vagy Gazdag Gyula Hosszú futásodra mindig számíthatunk rövid dokuja (1969). Látható lesz Schiffer Pál két filmje (Etűd vívókról, 1962; A hetedik ajtó, 2000), valamint olyan kurrens művek, mint Papp Gábor Zsigmond Az ügynök élete (2004), illetve Szirmai Márton A süllyedő falu (2007) című alkotása.

Az előadások előtt bevezető lesz hallható, a vetítések után pedig alkotók, kritikusok fognak részt venni a filmklub beszélgetéseken.


Schiffer Pál: Etűd vívókról


Pályázat a Schiffer Pál Filmklub apropóján

A Filmklubszövettség pályázatot hirdet meg pályaművek beadására a Schiffer Pál filmklub őszi programjához kapcsolódóan. Várják esszék, tanulmányok, elemzések elkészítését olyan film és dokumentarista művek rajongóitól, akik örömmel üdvözölnék írásuk filmes havilapban való megjelenését.

Az írás lehet a filmklub egy darabjának beható elemzése, filmtörténeti vagy filmesztétikai kitekintéssel fűszerezve, vagy akár a magyar dokumentumfilm műfajában tett kalandozás írásos lenyomata, illetve a „megszállottság” mámorának felkutatása a műsor filmjeihez körül. Terjedelem 3000 karakter.

Témajavaslatokat és az elképzelés rövid szinopszisát/vázlatát október 1-éig várják az info@filmklubszov.hu e-mail címre. A pályaművek beadási határideje: november 1-je. A legjobb írás megjelenik a Filmklubszövetség december havi hírlevelében, s ezzel együtt a Mozinet Magazinban.


Itt az első magyar sci-fi szinopszisa

Hatvani Balázs rendezésében, Dörner György főszereplésével jön a magyar filmtörténet első egész estés sci-fije, a Sorsvonalak. A filmet bevallottan Philip K. Dick művei inspirálták, a látványvilág pedig - az alkotók állítása szerint - a Blader Runner-re fog hajazni - olvastuk a geekzblogon.

 

Magyar kultúra az Egyesült Államok nyugati partján is

Többek között a 8. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált, Sebestyén Márta koncertjét és Jankay Tibor életmű-kiállítását emelte ki Bokor Balázs főkonzul Los Angeles-i sajtótájékoztatóján, amelyen a régióban decemberig sorra kerülő magyar kulturális eseményekről számolt be – adta hírül az MTI.

A Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus támogatóként, szervezőként, szponzorként vagy védnöki minőségben kapcsolódik a "Magyar kultúra a nyugati parton is" elnevezésű, szeptembertől az év végéig tartó rendezvénysorozathoz, amelyek célja, hogy az Egyesült Államok nyugati partján fekvő 19 államban megismertesse a magyar kultúrát.

A filmfesztivál Mundruczó Kornél Delta című filmjének bemutatójával kezdődik október 15-én, s a vetítéssorozat keretében tucatnyi új magyar filmet láthat a Los Angeles-i közönség - mondta el a nagykövet megemlítve, hogy a Los Angeles Megyei Művészeti Múzeumban pedig Jancsó Miklós-sorozatra készülnek.

lt
Delta


Idén is lesz DVD Fesztivál

Idén negyedik alkalommal rendezi meg a Fórum Home Entertainment (FHE) a DVD Fesztivált, ezúttal együttesen a Select Videoval. Október 10-26. között közel 100 FHE DVD kerül rendkívüli akciókkal a boltok polcaira.

A három éve indított kezdeményezés minden évben nagy sikernek örvend, az FHE ezért is tartja fontosnak a folytatást. A fesztivál célja, hogy mindenki számára elérhetővé váljon maga a DVD vásárlás és a jobbnál-jobb filmek széles választéka kedvező áron, legálisan és nem utolsósorban kiváló minőségben.

A fesztivál kínálatában a nagy hollywood-i mozifilmek kedvelői, a klasszikus filmek gyűjtői vagy éppen a népszerű mesefilmek, az őrült akciók, fergeteges vígjátékok és romantikus filmek szerelmesei idén is mind megtalálják a kedvükre való alkotást, egy-egy régóta keresett hiányzó darabot.

További információ a Fesztivál ideje alatt itt található.