Fehér Házi baklövések

Rögtön az eladási listák élére ugrott
Clarke 2004 márciusában megjelent és rögtön az eladási listák élére ugró könyvében a legbelsőbb körökből tudósít a nemzetbiztonsági apparátus működéséről. Éles kritikával számol be annak baklövéseiről, és az Irak elleni háborúról szóló döntésről.

A 2004 tavaszán megjelent könyv meglehetősen nagy vitákat kavart. Clarke négy elnöki időszakot szolgált végig, és leginkább az a kijelentése vezetett vitákhoz, amely szerint a Bush-adminisztráció nem fordított kellő figyelmet az Al-Kaida terrorszervezetre a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előtt. Sokak szerint Clarke könyve eddig soha nem látott mélységig enged bepillantást az amerikai kormányzat gépezetének, valamint a titkosszolgálatok működésébe.

Azt még nem lehet tudni, hogy vajon a Columbia Pictures-szel hogyan állapodott meg Haggis: a forró politikai dráma rögtön a következő projektje lesz, vagy pedig megelőzi még más rendezői munkája. 2006-ra Honeymoon with Harry címmel van tervben egy új filmje egy férfiról, akinek az esküvő előtt két nappal meghal a menyasszonya.

Emellett Haggis a Death and Dishonor című forgatókönyvén is dolgozik, aminek ugyancsak rendezője is lesz, várhatóan 2007-ben. Ebben a történetben szintén háborús-politikai témát dolgoz fel: egy hivatalnok nyomoz a Bagdadból hazajövet eltűnt katona fia után.

Az ismert katona emlékére

A Millió dolláros bébi után Haggis nemrégiben újra együtt dolgozott Clint Eastwood-dal. Izlandon forgatták a jelenleg utómunka alatt álló Flags of Our Fathers című filmet, amely James Bradley második világháborús bestselleréből készült.

 

 James Bradley II. világháborús
bestsellere

Mint arról már korábban beszámoltunk a tavaly Izlandon megkezdett forgatási munkálatokat a helyiek nagyban segítették, 400 statisztával és 120%-os adókedvezmény biztosításával. A film a második világháború egyik legvéresebb csatájának állít emléket.

Az amerikai inváziós csapatok egyik csendes-óceáni szigetet a másik után igyekeztek megtisztítani a japánoktól. Ennek során az egyik legvéresebb ütközetre az Iwo Jima sziget felszabadításakor került sor, ahol 30 ezer amerikai katona esett el, és amely 31 napig tartott. A győzelem pillanatait, amikor amerikai katonák hatfős csapata zászlót húz fel, fénykép örökíti meg. A katonák közt látható az író, Bradely édesapja. A könyv és a film végigköveti a hat katona sorsát, közülük, egyedül Bradley édesapja úszta meg, a többiek vagy elestek a soronkövetkező csatákban, vagy később a hírnév tette tönkre az életüket.

Haggis neve mellett, mint forgatókönyvíró, az IMDb feltűntet egy, a nyáron mozikba kerülő filmet, Az utolsó csókot (The Last Kiss). Így aki Haggis-produkcióra kíváncsi, az leghamarabb ezzel találkozhat. Tony Goldwyn rendezése egy olasz mozi remake-je, az L'Ultimo Bacio kasszasikernek számított 2000-ben hazájában. A romantikus filmdráma egy fiatal házaspár együttélésének kritikus, problémás részleteit boncolgatja.