Az egykori Vörösmarty mozi helyén néhány hónapja működő Örökmozgó Filmmúzeumot azzal a nem titkolt szándékkal indította el a MaNDA, hogy elérhetővé tegye a hazai filmtörténet legfeljebb időnként a tévében, vagy még ott sem látható remekeit. Az Örökmozgó máris elnyerte a közönség tetszését, amihez nagyban hozzájárulhatott, hogy a gyakran 35 milliméteres kópiáról tartott vetítéseket sokszor az alkotókkal történő beszélgetések, közönségtalálkozók követik.

A mozi tematikus programokkal, amolyan professzionális filmklubként működik, de nem zárja ki a másutt szintén hozzáférhetetlen, külföldi alkotások bemutatását sem. Erre jó példa az április végén rendezett, háromnapos Kinoflow Kísérleti Film Fesztivál, ahol kanadai, malajziai, vagy éppen vietnami készítésű experimentális alkotásokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők.

 

Részlet a Macerás ügyek című filmből (2000) 

A Kortárs Magyarok címmel ellátott vetítéssorozat e havi programját május 31-én, kedden zárják le a műsorszervezők, igazi csemegékkel ajándékozva meg a közönséget. Az Ifjúság tematikájú sorozatban 17:30-tól Hajdu Szabolcs legelső nagyjátékfilmjét, a 2000-ben bemutatott Macerás ügyeket, míg 19:30-tól a kétezres évek legelején megjelenő fiatal filmes generáció oszlopos tagjának három évvel későbbi munkáját, a már akkor is a színház és a film összeboronálásával kísérletező Tamarát láthatjuk – mindkettőt celluloidról.

 

Részlet a Tamara című filmből (2003)

A vetítéseket a rendezővel való beszélgetés követi, melynek moderátora Kerékgyártó Yvonne. Az ehhez hasonló szakmai programok helyszíne a mozihoz kapcsolódó Premier Kultcafé, ahol rendszerint koncerteket és más kulturális eseményeket is tető alá hoznak a szervezők. A filmmúzeum programszervezője, Teszler Tamás kérdésünkre elmondta, hogy a Csoportjátékok címet viselő júniusi válogatás kiemelten foglalkozik például a labdarúgással a közelgő Európa Bajnokság kapcsán. A későbbiekben beszámolunk a pontos menetrendről, addig is szívből ajánljuk a keddi programot, amelynek Facebook oldala itt található.