Belekukkolni a modern kényelembe
Juliette Binoche, Daniel Auteuil és Michael Haneke a
forgatásonA zongoratanárnő rendezőjének új filmjében Georges (Daniel Auteuil) egy televíziós talkshow házigazdája. Feleségével, Annával (Juliette Binoche) tökéletes életet élnek - modern kényelemben és biztonságban. Ám egyszer csak rejtélyes videószalagokat kapnak egy ismeretlen kukkolótól, aki életük egyre intimebb pillanatival szembesíti őket. 

A filmet Franciaországban forgatták és a Cannes-i filmfesztiválon mutatták be először. A 63 éves Haneke az egyik legismertebb osztrák rendező. Filozófiát, pszichológiát és színházat tanult Bécsben, majd 1967-70 között színdarabíróként tevékenykedett. Ezután lett szabadúszó rendező és forgatókönyvíró, valamint közben Németországban és Ausztriában színházi munkákat is végzett.

A spanyol Montxo Armendariz tekervényes sztorikból felépülő Obaba című filmje egy vidéki drámát dolgoz fel. Észak-Spanyolország mitikus területein egy fiatal filmkészítő igyekszik megragadni a a környék jellegzetességeit, ami az önfelfedezés gazdagító útjára tereli. A film Bernardo Axtaga novellagyűjteményén alapul, mely odahaza megkapta a nemzeti irodalmi díjat.

Kényszerű együttélés
Saverio Costanzo: Private
Az olasz Saverio Costanzo Private (Közlegény) című elsőfilmje megtörtént eseményeken alapul, az izraeli katonák és egy palesztin család kényszerű együttéléséről szól. Az iskolai tanár családja ugyanis nem hajlandó kitelepedni az izraeli telepek és egy arab falu közötti házukból. A történet nem a politikai összefüggésekre koncentrál, hanem inkább a személyes eseményekre. A film 2004-ben a Locarno-i Filmfesztiválon fődíjas lett, vagyis Arany Leopárdot kapott.

Haneke és Constanzo filmje egyúttal az Európa Filmdíj várományosa is.

Svájc egy szomorú drámával, a Tout un hiver sans feu (Hosszú tél tűz nélkül) című filmmel tör a babérokra,  a svájci-lengyel Greg Zglinski rendezésében. A dánok a jó és a rossz küzdelméről szóló Ádám almáját ajánlják Anders Thomas Jensen-től, Szlovénia Janez Burger Ruševine (Romok) című művével versenyez, Bosznia-Hercegovina dokumentum-drámája, a Sasvim Licno (Teljesen személyes) pedig saját rendezőjének Nedzad Begovic-nak az életét követi nyomon. A csehek természetesen A boldogság közelében című, San Sebastian fődíját begyűjtő Bohdan Sláma-filmet választották, a görögök közönségkedvencükben bíznak, a Nyfes (Menyasszonyok) című Pantelis Voulgaris-rendezésben. 

A külföldi Oscarra október 3-ig lehet nevezni, a jelöléseket valamennyi kategóriában január 31-én jelentik be, a díjkiosztó pedig március 5-én lesz a Los Angeles-i Kodak Theater-ben.