A 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szereplő három film is a Vertigo Média forgalmazásában kerül a magyar mozikba az ősz folyamán. Luc Besson Dogman – A kutyák ura (Dogman), Nikolaj Arcel A fattyú (Bastarden), és az Oscar-jelölt Agnieszka Holland Zöldhatár (The Green Border) című filmje egyaránt különleges mozis eseménynek ígérkezik.

A francia Luc Besson olyan kultfilmek sorát készítette az elmúlt évtizedekben, mint a Léon, a profi, A nagy kékség, Az ötödik elem, vagy a Nikita. A kivételes filmes emellett többek között az Elrabolva, a Taxi és A szállító sikerszériák atyja is. A mostani bűnügyi filmje, a Dogman – A kutyák ura visszatérés a Léon, a profi legjobb hagyományaihoz. Főhőse egy olyan férfi, aki nem találja a helyét a világban és a társadalomban, ezért az emberek helyett a kutyákhoz fordul. Feltétel nélküli rajongása a négylábúak iránt egy sajátos élet kialakítását eredményezi: a számkivetett férfi kutyái segítségével sajátosan értelmezi a törvényeket és a hozzá hasonló elesettek védelmezőjeként lép fel, szembeszállva akár a maffiával is. A Dogman – A kutyák ura szeptember 28-tól látható országszerte a magyar mozikban – szinkronizált és feliratos változatban egyaránt.

A fattyú

A dán Nikolaj Arcel első játékfilmjét, az Egy veszedelmes viszonyt Oscar-díjra jelölték, s végleg gobális világsztárrá vált főszereplője, Mads Mikkelsen. Arcel emellett olyan sikerfilmek forgatókönyveit is írta, mint A tetovált lány, A 64-es betegnapló és a Palackposta. Mostani filmje, A fattyú főszereplője ismét Mads Mikkelsen, a történelmi film pedig ismét megtörtént eseményeket dolgoz fel. Mikkelsen Ludvig von Kahlen kapitányt játssza, aki a 18. században a király megbízottjaként igyekezett termővé tenni Dánia egy elhagyott és élhetetlen részét. De a helyi önkényúr nem nézi jó szemmel a kapitány érkezését és hogy felforgatná a környék feudális viszonyait. A fattyú először októberben a Skandináv Filmfesztiválon lesz látható, majd november 9-én kerül országszerte a magyar mozikba – feliratos és szinkronizált változatban egyaránt.

Dogman - A kutyák úra

Az Oscar-jelölt Agnieszka Holland évtizedek óta meghatározó rendezője a világ filmgyártásának, akinek a nevéhez olyan kultfilmek fűződnek, mint a Teljes napfogyatkozás Leonardo DiCaprio főszereplésével, az Európa, Európa, vagy A titkok kertje, de olyan sorozatokban is közreműködött, mint a Drót, a Kártyavár és a Döglött akták. A Zöldhatár című filmjének főhőse egy szír család, egy afgán angoltanár és egy határőr valószínűtlen találkozásáról szól a lengyel-belarusz határon. A Zöldhatár december 7-én kerül országszerte a magyar mozikba.

Forrás: Vertigo Média / Címlapkép: Mads Mikkelsen az A fattyú forgatásán / Fotó: Nordisk Film