A XV. kerületi Önkormányzata és a Csokonai Művelődési Központ 2012-ben is meghirdette "Mi a jó neked?" című kisfilmpályázatát, amelyre 32 forgatókönyv érkezett. A beérkezett munkák alapján a zsűri (Sándor Pál Kossuth- díjas filmrendező, Bezerédi Zoltán Kossuth-díjas színművész, rendező, Naszódi Katalin gyártásvezető, Libor Anita filmes szakújságíró, valamint az Önkormányzat képviseletében László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő) három forgatókönyvet választott ki megvalósításra, amelyek a nyár folyamán el is készültek. 

tothbarna 500
Tóth Barna rendező a forgatáson

Tóth Barnabás Újratervezés című munkáját korábban egy modern Philemon és Baucis feldolgozásként emlegettük: a film egy idős házaspár életét mutatja be autózásaikon keresztül. A kisfilmek Marosi Gábor fényképezte, szereplői Pogány Judit és Kovács Zsolt - a filmet november 16-án este vetítik Rákospalotán.

Az ELTE Filmszakán tanuló Bouandel Doraya Kanapé című filmjében egy kanapét cipelnek ide-oda a városban, a forgatáson készült werkvideóba itt lehet bepillantani, a kész filmet először november 17-én szombaton vetítik Rákospalotán. A film operatőre Ebner Dávid volt, szereplői Tóth Sziszi, Malya Petra és Nagy Péter István. 


A Kanapé forgatása

Lakos Nóra filmterve kapta a legnagyobb összegű támogatást, a "7 legjobb dolog, amit magyar ember evés közben csinál" forgatókönyvét Cserna-Szabó András novellájából írta a rendező és egy gasztronómiai megközelítésű családtörténetet mutat be játékosan. A végleges film a Nagyanyám köldöke címet viseli, operatőre Bálint Dániel, szereplői Jordán Adél és Keresztes Tamás - a filmet először a Rákospalotai Rövidfilmfesztiválon lehet majd látni november 17-én. 

A kisfilmek teljes gyártási költségét külön szabályozott keretek között és módon a XV. kerületi Önkormányzat, a Csokonai Művelődési Központ közreműködésével és a Laokoon Filmgroup segítségével biztosította. A Rákospalotai Rövidfilmszemléhez kapcsolódóan forgatókönyv- pályázat kiírására először 2011 májusában került sor, ám akkor még csak 6 munka érkezett - ekkor készült Szirmai Márton Legenda című kisfilmje, amely a mozik műsorán is szerepelt, valamint a Lőrincz Nándor - Nagy Bálint duó 180/100 című munkája, amelyet a Szarajevói Filmfesztivál meghívott a versenyprogramjába. 

A RÖFI teljes programja

November 16, péntek, 19 óra

Múltidéző: Kezdő profik

Tóth Barnabás: Újratervezés

Xantus János: És így s ekképp tovább  (8’)
Pados Gyula: Hajnal (7’)
Hajdu Szabolcs: Nekropolis (33’)
Fliegauf Benedek: Hypnos (15’)
Szaladják István: Aranymadár  (28’)
Mészáros Péter: Eső után (5’)

November 17, szombat 19 óra

Jövőbetekintő: Profi kezdők

Bouandel Doraya: Kanapé
Lakos Nóra: Nagyanyám köldöke

Nagy Dénes: Együtt (20’)
Szénási Ákos: A mázlista (3’)
Dési András – Móray Gábor: A 639. baba (16’)
Felméri Cecília: Mátyás Mátyás (14’)
Ujj Mészáros Károly: A gumiember (15’)
Duna–Filmtett-filmek: Bán Attila: Szufla (7’); Bakó Kincső: Bike (3’); Csuja László: Rózsafüzér (4’)
Reisz Gábor: Valakinek a valamije (20’)