A Rákospalotai Önkormányzat és a Csokonai Művelődési Központ még tavasszal hirdetett zártkörű, jeligés pályázatot 10-15 perces rövidfilm forgatókönyv készítésére, melynek mottója: „Mit szeretek?”. A pályázat célja az volt, hogy a nyertes forgatókönyv alapján készült film nyissa meg a Rákopalotai rövidfimfesztivált 2011. novemberében. A pályázatokat szakértő zsűri bírálta el, amelynek elnöke Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező volt, tagjai: Bezerédi Zoltán Kossuth-díjas színművész, Osváth Gábor gyártásvezető, Báthory Erzsébet önkormányzati képviselő, valamint Libor Anita, a filmhu szerkesztője.

 

A zsűri két filmet választott és a 2 millió forintos fődíjat megosztva osztotta ki: 500 ezer forintot kapott Szirmai Márton Legenda című filmtervének megvalósítására, a  Lőrincz Nándor - Nagy Bálint páros, akik legutóbb a Egyéjszakás című filmükkel keltettek feltűnést pedig 1 millió 500 ezer forintból valósíthatja meg a Száznyolcvan per száz című filmtervét, amelynek főszereplője egy vérnyomásmérő szerkezet.

 

legenda_werk_500
Jelenet Szirmai Márton Legenda című filmjéből (fotó: Tóth Balázs)

A két kisfilm ünnepélyes bemutatójával indul a 2011-es idei ANNO Művészeti Hét programsorozata 2011. november 18-án a RÖFI- II. Rákospalotai Rövidfilmszemle a Csokonai Művelődési Központban. Szirmai Márton filmjében Tímár Éva és Kun Vilmos szerepelnek, Lőrincz Nándor - Nagy Bálint filmjében pedig Kovács Lehel küzd a vérnyomásmérő szerkezettel. A Rákospalotai Rövidfilmszemlét a Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező nyitja meg.

2010-ben első alkalommal megrendezett eseményen kisjáték- és animációs filmeket vetítettek a közönségnek, találkozókat rendeztek az alkotókkal. A háromnapos program során 24 kisfilmet vetítettek, köztük Pápai Pici Vallomás című filmjét, Horváth Lili Napszúrás című rendezését, Szirmai Márton Szalontüdő című munkáját, de levetítették az SZFE végzős rendező hallgatók diplomafilmjeit is.

 

legenda_werk7_pivarnyik
A Legenda stábja (Fotó: Pivarnyik Balázs)

A XV. kerületi önkormányzat által fenntartott Csokonai Művelődési Központ az 1980-as évek végétől foglalkozik játékos formában filmkészítéssel: készítettek már gyerekekkel, diákokkal kalandos játékfilmeket videóra, olyan színművészek bevonásával, mint Eperjes Károly vagy Bezerédi Zoltán. A játékban résztvevő gyerekek közül többen színészek, egy pedig filmrendező lett (Schwechtje Mihály), így a művelődési ház azóta is folyamatos kapcsolatban van a fiatal magyar filmmel.