A Milánói Filmdíj, a MIFF Awards Olaszország egyik rangos filmes eseménye, a díjakat 19. alkalommal adják át november végén. Tavaly Bertolucci és Vittorio Storaro, azelőtt Claudia Cardinale kapott itt életműdíjat, a díjazottak között volt az elmúlt években Peter Falk, Danny De Vito, Renèe Zellweger és Steven Soderbergh. A nyertes filmek listáján Oscar-, BAFTA-, és Emmy díjas filmek szerepelnek - tavaly a Virunga, előtte az Ikarusz című Oscar-díjas dokumentumfilmek vitték el a legjobb filmnek járó lovacskát. Az Oscar mintájára a fesztivál 10 kategóriában jelöl filmeket, melyek közül a Leonardo Da Vinci Film Society tagjai jelölik ki a nyerteseket, a Da Vinci lovas szobor gazdáit. 

A Pilátus című magyar filmet hét díjra jelölték idén nagyjátékfilm kategóriában, ami a legtöbb jelölést is jelenti a mezőnyben: a legjobb film, a legjobb rendező (Dombrovszky Linda), forgatókönyv (Somogyi György és Szélesi Sándor), operatőr (Hartung Dávid), vágó (Mezei Áron) díjára, Györgyi Anna és Hámori Ildikó pedig külön-külön is kapott jelölést a legjobb női főszereplő kategóriában. A legjobb filmnek járó díjat a kategóriagyőztesek közül a közönség választja, a nyertes filmek nagy eséllyel forgalmazásba kerülnek Olaszországban.

Szabó Magda tizenkét nyelvre lefordított regényadaptációja "a félreértett szeretet tragédiája”. Az idős vidéki asszony, Anna megözvegyül. Lánya, a városban orvosként dolgozó Iza úgy gondolja, úgy lesz a legjobb, ha magához veszi az édesanyját. A saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata azonban sehogyan nem működik, mert Iza csak azt nem adja meg anyjának, amire a legnagyobb szüksége volna: önmagát.

A Pilátus televíziós filmként a Cross Dot Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatának támogatásával, producere Köves Ábel. Főbb szerepekben látható még Terhes Sándor, Szikszai Rémusz, Kovács Zsolt, Máhr Ági, Martin Márta, Kakasy Dóra, és Székely B. Miklós. A film dramaturgja Goda Kriszta, zeneszerzője Bolcsó Bálint, díszlettervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Donkó László, a casting director Matyassovszky-Zsolnay Bálint, hangmérnöke Komlódi Gábor és Dévényi Tamás.

Forrás: MIFF Awards