A Brazíliát képviselő, de japán szereplőkkel forgatott Mocskos szívek című történelmi drámája - Vincente Amorim munkája - európai bemutató, míg Julian Roman Pölsler műve, A fal közvetlenül a Berlinale után érkezik Budapestre.

holvolt_500
Hol volt, hol nem


Botrányosnak ítélt témát, a tiniszexualitást járja körül a szerb Klip, amelynek rendezője Maja Milos. Az alkotás díjat nyert a rangos rotterdami filmfesztiválon, s a holland seregszemléről kerül rögtön vászonra a Titanicon. Valérie Massadian francia rendező Nana drámája sem fordult meg még sok helyen. Zajos fesztiválsiker volt viszont a gyerekszereplőkkel készült, a társadalmi, faji és egyéb sztereotípiákat a fejükre állító svéd Play, Ruben Östlund munkája, valamint az Oslo, augusztus című munka, a rendkívül tehetséges fiatal, Joachim Trier második rendezése.

A filmeket háromtagú nemzetközi zsűri - Kocsis Ágnes rendező, Muhi András producer és Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója - bírálja el, de a közönség is szavazhat kedvenceire.

Az idei fesztiválra 29 országból érkeznek alkotások, az érdeklődők 57 egészestés filmből - közte hét dokumentumfilmből és nyolc zenés-dokumentumfilmből -, valamint hat kisfilmből válogathatnak. A kisfilmek kísérőfilmként szerepelnek a kínálatban.

A filmeket az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kino és a Toldi mozikban, az Örökmozgó Filmmúzeumban és az A38 hajón vetítik.