Beérkeztek a pályázatok a Közalapítványhoz
, az újonnan felállt szakkollégiumok megkezdték munkájukat. Új kiírások: egy kisjátékfilmes és egy filmtervfejlesztési, megszüntették a Los Angeles-i Magyar Filmbizottságot.

A The New York Times és a Time magazin szerint is Európa új Hollywoodja lehet Budapest: sokarcú fővárosunk mellett az alacsony bérek és az adókedvezmény is fontos szempont, a forint gyengülése még vonzóbb helyszínné teszi Magyarországot.

uvegtigris3_002

Az Üvegtigris 3 forgatásán jártunk egy igazán impozáns budai villában, ahol Szabó Erika és Rudolf Péter évődnek egymással, miközben Pikali Gerda, a ház asszonya betoppan. Horváth Lajos Ottó a házban bóklászik, Kamarás Iván csak fotón van jelen. Forgatási riport -- itt meg videót is nézhetsz.

Hajdu, Kocsis, Mundruczó Szarajevó Szívéért. A versenyprogramban és koprodukciós fórumon is rekordszámú magyar filmessel indul a szarajevói filmfesztivál.

eredet_sz1

Sokan a Mátrixot gondolták korunk eszmei filmes lenyomatának, ám még a végén kisül, hogy a hasonló problémakörből merítő Eredet tud többet rólunk, és nagyon sok év múlva majd ezt a filmet adják annak a kezébe, aki a 21. század első évtizedének emberéről akar megnézni valami szépet.

Bizonyos szempontból Adrian Lyne filmjei a nyolcvanas évek kvintesszenciális mozijai: olyannyira felszínesek, hogy még gúnyt sem lehet űzni belőlük, mert hiszen hogyan figurázol ki valamit, ami színtelen-szagtalan-súlytalan, nincs igazán se története, se mondanivalója?  Lyne filmjei mind a dugásról szólnak, csak a Jákob lajtorjája más.

jakob_500_1

London, New York, és Toronto után a Raindance most Budapesten indít filmes képzéseket, tovább építve a világ legnagyobb független filmes közösségét.

Formálódik a CineFest programja. A szervezők ismét nagy dobásra készülnek szeptemberben a borsodi megyeszékhelyen: a feszt nagyjátékfilmes versenyprogramja az ígéretek szerint a tavalyinál is erősebb lesz.

Filmes ügyvédünk eheti kérdésünkben arra keresi a választ, hogyan vehető igénybe a filmtörvény által biztosított közvetett támogatás.

Mads Mikkelsen szerint minden karaktert meg lehet formálni, ezért vagy színész. Napjaink egyik legkiemelkedőbb dán színészét Lars von Trier csak egyszer kereste szerepajánlattal. Az Anders Thomas Jensen-kultfilmek színészikonjával beszélgettünk.