Az őriszentpéteri bázison koncerteket, színházi előadásokat is tartanak. A Malom Látogatóközpontban helyet kapó vetítőterem műsorából a játékfilmeket bizonyára nem kell bemutatni, a dokumentumfilemkről viszont ejtsünk néhány szót.

Engedem, hadd menjen

A Csík zenekar, Kiss Tibor (Quimby) és az ismeretlen erdélyi, erdőszombattelki zenekar történetének különös összefonódása a Most múlik pontosan című dalban. Három újrakezdés története, amelyeket ez a dal foglal keretbe. Ebben az emblematikus dalban csúcsosodik ki a Csík zenekar különleges munkássága. Sikerüket illusztrálja az is, hogy már több mint 10 millióan nézték meg a Quimby feldolgozást a youtube-on. Akik nem ismerik az eredeti szerzeményt, azt gondolják, hogy ez egy régi magyar népdal lehet, mert pont olyan szívhez szóló, mint a Kodály vagy Bartók gyűjtésekből származó dalok. Van némi igazság tartalma, hiszen a Csík zenekar elrejtett a Quimby dalban egy mezőségi, pontosabban erdőszombattelki népzenei motívumot.

 

Kopogós

A film címe a vándor fotográfus munkájára utal, aki házról-házra járva kopogtat, és betoppan ismeretlen családok életébe. 1987 és 1988 Karácsonya előtt készültek a felvételek, az anyagot később a nyugat-berlini Filmakadémián vágták meg, majd 1989-ben mutatták be a budapesti Fiatal Művészek Klubjában. A filmhez készült kísérő szövegben írták az alkotók: "Olyan korszakban élünk, amely minden más civilizációnál nagyobb mértékben használ együttélésünkről képeket. A filmben szereplő családok mosolyukat szeretnék a későbbi időkre állandósítani, ebben a (bármennyire is csillog villog minden, az ember öröme nem feltétlen) világban.

Zomborácz Virág: Utóélet (2013)

Augusztus 12., péntek

18:30, Engedem, hadd menjen (Lévai Balázs, dokumentumfilm, 2015).

Augusztus 14., vasárnap

17:00, Liza, a rókatündér (Ujj Mészáros Károly, 2014). 

Augusztus 15., hétfő

17:00, Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (Reisz Gábor, 2014).

Augusztis 16, kedd

21:30, Kopogós (Bíró Irén, Nyilas Ilona, dokumentumilm, 1987-88). A vetítés után beszélgetés az alkotókkal.

Augusztus 17., szerda

17:00, Szerdai gyerek (Horváth Lili, 2014).

Augusztus 18., csütörök,

22:00 Utóélet (Zomborácz Virág, 2013).

Forrás: MTI, hetretorszag.hu