A 27. Szarajevói Filmfesztivált 2021. augusztus 13. és 20. között rendezik meg a bosnyák fővárosban. Horvát Lili az idei nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijében kapott helyet. A zsűri idei elnöke Jasna Đuričić szerb színésznő (Egy szép, szép világ), a magyar rendező mellett Mike Cahill amerikai filmrendező (Felettünk a föld, A szem tükrében), Eva Sangiorgi, a velencei filmfesztivál művészeti igazgatója és Martin Schweighofer, az Osztrák Filmbizottság igazgatója dönthetnek a díjakról. 

Horvát Lili Napszúrás című, 2009-es diplomafilmje a Szarajevói Filmfesztiválon debütált. 2011-ben a fesztivál CineLink szakmai programjában díjazták Szerdai gyerek című első nagyjátékfilmjét.

Legutóbbi, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című nagyjátékfilmje tavaly nyáron a velencei, majd a torontói fesztiválokon mutatkozott be. Varsóban a magyar filmet a kritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije a FIPRESCI díjjal tüntette ki. Arany Hugó fődíjat nyert Chicagóban, és a fődíjjal együtt három trófeával tért haza a spanyolországi Valladolid  filmfesztiváljáról. A philadelphiai filmfesztiválon megkapta a legjobb játékfilm díját. A 45. Cleveland-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb kelet-közép-európai fim díját kapta meg, míg Dublinban Horvát Lili a legjobb rendező díját nyerte meg vele. A film legutóbb idén júniusban, a linzi Crossing Europe Filmfesztiválon részesült díjban.

Címlapkép: Horvát Lili / Fotó: Cineuropa