Alakításáért átvehette a legjobbnak járó szobrot a film férfi főszereplője, Denis Menochet, és férfi mellékszereplője, Luis Zahera is.

A gála másik nagy reménységét, a 77-es modell (Modelo 77) öt díjjal jutalmazták. A hetvenes évek végén, Barcelona melletti börtönben játszódó thriller a produkciós rendezés, jelmez, művészeti rendezés, különleges effektek, smink- és frizura kategóriákban bizonyult a legjobbnak.

Az anyává válás nehézségeiről szóló Öt kisfarkast (Cinco lobitos) jegyző Alauda Ruiz de Azúa lett a legjobb első filmes rendező, színészei közül Laia Costa a legjobb női főszereplő, Susi Sánchez, legjobb női mellékszereplő kitüntetését nyerte el.

Modelo 77

A látványos külsőségek között megrendezett, legfontosabb spanyol filmes eseményen többen is megemlékeztek február 10-én, 91 éves korában elhunyt legendás spanyol rendezőről, Carlos Sauráról, akit a filmakadémia ebben az évben tüntetett ki életműdíjjal.

Az elismerést felesége és két gyermeke vette át, felolvasva a rendező előre megírt levelét, amelyben köszönetet mondott mindazoknak, akikkel együtt dolgozott pályafutása során. "Elégedett lehetek, ha mindaz, amit tettem, inspirációként szolgált a mai zseniális filmes generáció számára" - fogalmazott, hozzátéve, hogy szerencsésnek tartja magát, amiért élete során több mint ötven filmet készíthetett, továbbadva fiatalkori álmait hét gyermekének, unokáinak és dédunokájának. A rendező előtt tisztelgett köszönetnyilvánításában Juliette Binoche francia színésznő is, akit a nemzetközi díjjal tüntettek ki az eseményen.

A legjobb európai film kategóriának nyertese Joachim Trier A világ legrosszabb embere című műve lett, a legjobb dél-amerikai alkotásnak járó szobrot pedig Santiago Mitre vihette haza az Argentina 1985 című filmért, amely versenyben van idén a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért is.

címlapkép: Szörnyetegek
forrás: MTI