A Filmintézet szervezésében keddtől vasárnapig olyan felújított alkotások térnek vissza a mozikba, amelyeket évekkel, vagy évtizedekkel korábban láthatott legutóbb a közönség, és amelyek kizárólag a Film Maraton keretében tekinthetők meg nagyvásznon. A több mint 100 restaurált klasszikust bemutató fesztiválon a Jézus Krisztus Szupersztárt, az Ed Woodot, a Régi idők fociját és a Grease-t ingyenesen tekinthetik meg a nézők óriásvásznon a Bazilika előtt, a fesztivál további vetítéseire pedig kedvezményes 500 Ft-os áron válthatók jegyek a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben. A Fim Maraton helyszínek listája idén a Budapest Music Centerrel bővült, ahol a némafilmek vetítését a legnagyobb kortárs magyar jazz zenészek előadása kíséri.

Kiemelt feladatunk filmkincsünk kutatása, gondozása és továbbadása. Az ehhez szükséges technikai feltételek biztosítása mellett fontosnak tartjuk azt is, hogy a frissen felújított mozgókép alkotások ne csak, mint múzeumi tárgyak, szakmai érdekességek éljenek tovább, hanem a széles közönség is újra felfedezhesse őket. Mutassuk meg a következő generációknak gyerekkorunk és fiatalságunk nagy kedvenceit és hőseit!” - nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

Az idei Maraton egy páratlan filmes élménycsomag, 48 frissen restaurált magyar alkotással, élőzenés némafilmekkel, Latabár-filmekkel, a leghíresebb magyar filmrendezőnők bemutatkozó rövidfilmjeivel. Ragályi Elemérre emlékezünk a Régi idők focijával, és filmes sétára hívjuk a közönséget a 150 éves Budapesten.” – hangsúlyozta Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója.

Régi idők focija

A program egyik különlegessége a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált Korda Sándor látványos szuperprodukciói, valamint az Oscar-díjas Emeric Pressburger, azaz Pressburger Imre alkotásai, akinek unokái, a BAFTA-díjas Andrew Macdonald producer és Kevin Macdonald Oscar-díjas rendező személyesen hozzák el filmjeiket, köztük a legendás Trainspotting és Az utolsó skót király című alkotásokat.

A Film Maraton ezen kívül is számos alkalmat kínál az alkotókkal való találkozásra: Sándor Pál, Gazdag Gyula, Gárdos Péter Thierno Souleymane Diallo és Pierre Földes mellett a filmörökség és a filmtörténet neves kutatói avatják be a közönséget izgalmas kulisszatitkokba.

A Budapesti Klasszikus Film Maratont a Koltai Lajos által fényképezett Maléna című film nyitja meg kedden este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Jegyinformáció itt.

Forrás: NFI