Ideális színházi háttéremberek - a Csányi által rendezett, legendás Szentivánéji álom előadás mesteremberei, Scherer Péter és Mucsi Zoltán(fotó: Kassai-Farkas Ákos)

Az oktatás megpróbálja a maga teljességében felölelni a filmes háttérszakmai oktatást: a színháztechnika- és rendezvénytechnika, filmtechnika, hangtechnika, képzőművészet és szakírás terén összesen harminc szakot hirdet meg az érdeklődőknek a 2009-es tanévre. Egész pontosan a következő szakmákat lehet elsajátítani:

Színház- és rendezvénytechnika:
műszaki vezető és szcenikus, színpadmester,
világítástechnikus,
rendezvénytechnikus, rendezvény műszaki vezető,
ügyelő,

Hangtechnika:
hangmester, hangosító, hangtárvezető,
produkciós hangmenedzser, hangművész stúdiómenedzser,

Filmtechnika:
filmtechnikus,
felvételvezető, gyártásvezető,
rendezőasszisztens,
segédoperatőr, televíziós kameramann,
világosító, fővilágosító ill. bestboy,
szcenikai asszisztens, szcenikai szakasszisztens,
hangasszisztens, mozgóképgyártó hangtechnikus, filmhangtervező,
mozgóképterjesztő- és üzemeltető, mozgókép-forgalmazó, mozigépész,

Képzőművészet:
díszlet- és jellemtervező asszisztens ill. díszlet- és jelmezkivitelező,
divat- és stílustervező ill. stylist,
mozgóképi animációkészítő, animációs film-rajzoló,

Szakírás:
forgatókönyv- és drámaíró,
színház- és filmművészeti szakíró ill. kritikus.

Ezek a képzések egyetemi szakirányú továbbképzés, OKJ-s felnőttképzések (és saját indítású szakképzések) keretében, államilag elismert oklevél megszerzésével folynak. Az oktatás kis létszámú osztályokban folyik, az oktatók pedig szakterületük elismert szakemberei (s egy-egy szintén elismert oktatásvezető fogja össze az adott szak képzését, mint pl. Miskolczi Péter producer (gyártásvezetés, felvételvezetés), Petróczy Sándor (mozigépészet, moziüzemeltetés), Kiss Péter, Tasnádi István (forgatókönyv-, drámaírás), Kálomista Zsuzsa (Filmforgalmazás), Nagy András, Vajda Péter (segédoperatőr, televíziós kameramann) és még sokan mások.

A szakokra felvételi vizsgával lehet bejutni, az oktatás 4-6 félév alatt, félévenkénti 200 órában zajlik, a magas óraszámú gyakorlati oktatás elismert, színvonalas cégeknél, szakmai szereplőknél zajlik. A féléves tandíj egységesen 160 000 forint, s a tehetséges, ámde még ezt az alacsonyabb tandíjat sem kifizetni képes tanulók tandíját az iskola állja.

De vajon van-e igény képzett filmes és színházi háttérszakemberekre a munkaerőpiacon? Csányi eddigi színházi tapasztalati mellett a számok is meggyőzőek e tekintben: több mint 100 színház működik az országban, s rengeteg alkalmi színházi produkció születik, és a filmek terén is számos bérmunka, magyar produkció forog évről évre. Rengetegen dolgoznak szakképzés nélkül, úgy 5-10 000 érintettnek (már szakmában dolgozónak, illetve még csak érdeklődőnek) nem volt eddig olyan komoly képzési, iskolai háttere, mint amilyen most az SZFI lesz. Hozzájuk kell számolni a határon túli magyar érdeklődőket is, hisz máshol is hiány van efféle szakképzésekből. Az SZFI ugyanakkor nem kívánja elárasztani a piacot, bizonyos szakmákban csak 2-3-4-6 évente indul képzés, illetőleg egyes szakképzések Európa Bizonyítványt is adnak, így az ott végzetteknek az egész EU-ban hivatalosan elismert szaktudása lesz.