Budapest megannyiszor alakított főszerepet a filmvásznon és a Filmio kínálatában is számos alkotás megtalálható, amelyek kordokumentumként tárják elénk a város mindig változó, különböző arcait. Egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a FILMIO ünnepi válogatással idézi fel fővárosunk különböző korszakait. Csütörtöktől vasárnapig a város ezer arcát bemutató I love Budapest, a Budapest Retro első része és a Budapest, amiért szeretem című alkotások ingyenesen láthatók a magyar filmek streaming platformján.

Kizárólag archív híradók, reklám- és rövidfilmek felhasználásával készült Papp Gábor Zsigmond Budapest Retro című, kétrészes dokumentumfilmje, amely a történelemtől elvonatkoztatva azt tárják elénk, hogy milyen volt az élet a fővárosban az 1960-as és ’70-es években. Az ingyenesen látható első rész öt fejezetben - A pesti utca, A pesti lakás, A pesti divat, A pesti autó és A pesti bisztró – idézi fel a korszak jellemző tárgyait, szokásait és helyszíneit, felvillantva a város korabeli hangulatát.

 

Különös városnéző sétára invitál Szabó István rövid etűdökből álló alkotásával, a Budapest, amiért szeretem című 1971-ben készült filmjével. A tovasuhanó képeken rá lehet csodálkozni a város ötven évvel ezelőtti arcára, a film mégis elsősorban a rendező megfigyeléseit, benyomásait és fantáziaképeit tárja a néző elé.

Érzelmes és ironikus, valódi modern mese Incze Ágnes első filmje, az I love Budapest, amelyben két fiatal falusi lány próbál meg túlélni a nagyvárosban. Egyikük a gazdagságot keresi gengszter barátja oldalán, barátnője pedig az igaz szerelemről álmodozik. Hámori Gabriella és Csányi Sándor először játszott főszerepet a filmben, amelyben Kovács Martina és Lengyel Tamás is láthatók. A 2000-es évek Budapestje Pohárnok Gergely képein elevenedik meg, Yonderboi zenéjével a háttérben.

 

A Filmintézet által indított Filmio egyedi kínálattal várja a nézőket online: kiváló minőségben, felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül.

Jelenleg már közel 1000 magyar film közül válogathat a közönség a Filmintézet streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető.