Szeretnék megmutatni, hogy a zsidó filmek nem csak szomorú dolgokat feszegetnek. Idén például elvezetnek majd a vallásos világ randizásának komplikált világába, a divatvilág szépségeibe és a szexfilmek egyik doyenje is szerepel majd. Megismerkedhetünk azzal is, hogy fiatal izraeli diákok hogyan élik meg a lengyelországi iskolai kirándulást és együtt drukkolhatunk izraeli hősünknek, hogy legyőzze önmagát. De amit talán a legtöbben várnak: találkozhatunk a filmvászon Izrael legendás miniszterelnökével, Goldával, kinek bőrébe a nagyszerű Helen Mirren bújt be.

Az eddigi fesztiválok mintájára játékfilmeket, dokumentumfilmeket és rövidfilmeket egyaránt láthat az érdeklődő. Az 5 napig tartó fesztivál filmjeit idén is a Puskin Art moziban és a Művész Moziban lehet megnézni, de a helyszínek idén kiegészülnek a Gólem Központ Csányi utcai színterével is.

Az idei év azonban nemcsak a ZsiFi számára fontos születésnap. Az esemény becsatlakozik a Budapest150 rendezvénysorozatba, a zsidó Budapest filmszempontból való bemutatásával, a névadó Izrael pedig idén 75 éves, így az filmek mindegy felét kitevő izraeli alkotások ezt a jubileumot ünneplik.


BUDAPEST 150 x ZsiFi

Budapest 150-ik születésnapján Erzsébetváros mutatja be a zsidó Budapestet. Azt a negyedet, amely évszázadokon átível, folytonosan fejlődik, változik, ma valójában már nem létezik, és mégis van. Sőt, élőbb, színesebb, mint akár évtizedekkel ezelőtt, és egyre izgalmasabb! A Bálint Ház is büszkén csatlakozik ehhez az ünnepi rendezvénysorozathoz a ZsiFi keretében, budapesti és zsidó témájú magyar filmklasszikusok vetítésével. A filmek után beszélgetések lesznek az alkotókkal.

PROGRAMOK

November 24., péntek 18:00
APA - Egy hit naplója
magyar filmdráma, 88 perc, 1966
Szereplők: Bálint András, Gábor Miklós, Erdélyi Dániel, Tolnay Klári, Sólyom Katalin
Operatőr: Sára Sándor
Zene: Gonda János
Rendező: Szabó István

November 26., vasárnap 16:00
ELDORÁDÓ (Akinek aranya van, annak mindene van)
magyar filmdráma, 100 perc, 1988
Szereplők: Eperjes Károly, Pogány Judit, Eszenyi Enikő, Andorai Péter, Balkay Géza, Tóth Barnabás
Operatőr: Kardos Sándor
Zene: Darvas Ferenc
Rendező: Bereményi Géza

November 27., hétfő 18:00
RIPACSOK (Egyedül nem megy)
magyar filmdráma, szatíra, 94 perc, 1981
Szereplők: Garas Dezső, Kern András, Udvaros Dorottya, Major Tamás,
Zene: Presser Gábor
Operatőr: Ragályi Elemér
Rendező: Sándor Pál

Itt lesznek az idei év legjobb izraeli filmjei, és sok remek nemzetközi alkotás is, többek között az Egyesült Államokból, Nagy- Britanniából, Lengyelországból, Franciaországból, Németországból, Argentínából, Kanadából, Görögországból, Ausztriából és Magyarországról.

Ahogy már megszokott, a filmfesztivál fővédnöke idén is Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A rendezvény fő támogatói: az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), a Thalheimer család, a Német Szövetségi Köztársaság Külügyi Hivatala, Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, valamint Izrael Állam Nagykövetsége.

A teljes program a Budapesti Zsidó és Izraelita Filmfesztivál oldalán. https://zsifi.org/