1985. A kommunista Magyarország a politikai változások küszöbén. A húszéves Geri szíve tele van izgalommal és várakozással; Budapestre költözik, hogy a Gazdaságtudományi Egyetemen tanuljon. Kollégiumi élete első napján csatlakozik egy csapat demokratikus ellenzéki fiatalhoz, akik tüntetéseket szerveznek a kommunista rendszer ellen.

A csoportot Száva Zsolt, a karizmatikus fiatal diák vezeti, aki hamarosan Geri legjobb barátja lesz. A vidéki srác élete egy pillanat alatt megváltozik a gyönyörű lányok, bulik és politikai viták hatásáraGeri azonban súlyos titkot őriz. Az Állambiztonság besúgója, akinek nincs választása: ha életben akarja tartani súlyosan beteg öccsét, akkor szüksége van az állam által biztosított gyógyszerre.

Patkós Márton, Váradi Gergely és Szász Júlia / Fotó: HBO/The Orbital Strangers Project

Geri (Váradi Gergely), a történet főhőse, aki Veszprémből utazik Budapestre, hogy belevesse magát a tanulásba (és persze a bulizásba is). Azonban már a vonaton magához rendeli a belügy egy tartótisztje. Száva (Patkós Márton) karizmatikus egyéniség, a demokratikus ellenzéki fiatalok vezetője.

Kata (Szász Júlia) Száva barátnője, aki megelégeli mellette betöltött szerepét és megmutatja, hogy sokkal több van benne, mint azt gondolnánk. Judit (Szőke Abigél) a tartótiszt lánya, igazi lázadó dalokat énekel egy alternatív bandában és rendőr apjánál kevesebbre csak a besúgókat tartja.

Szőke Abigél / Fotó: HBO/The Orbital Strangers Project

Barna (Lengyel Benjámin), Száva jobb keze, tehetséges focista, akinek egy incidens miatt derékba törték a sportolói karrierjét. Gyűlöli a káder gyerekeket, így Mátét is (Varga Ádám) aki apja révén bármit be tudsz szerezni a „hanyatló, dekadens” Nyugatról, legyen szó akár VHS kazettáról vagy épp Ketchup-ról. 

Karcsi (Borbély Richárd), a matekzseni, aki fölényes modorával és furcsa öltözködési szokásával könnyedén kivívja tanárai rosszalló tekintetét. Fülig szerelmes Pankába (Márkus Luca) szenvedélyes viszonyuk legendás a Kollégiumban. Adél (Hermányi Mariann), a femme fatale, aki nemcsak gyönyörű, de éles eszével és csípős nyelvével felhívja magára Száva figyelmét is.

 

Lengyel Benjamin / Fotó: HBO/The Orbital Strangers Project

A tartótiszt (Thuróczy Szabolcs) a hatalom odaadó és lelkes szolgája, ám magánéletében folyton összeütközésbe kerül lányával. A sorozatban fontos szerep jut az „ország terapeutájának”, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Mácsai Pálnak is, aki Kata édesapját alakítja.

Hosszú évek és nemzetközi karrier után a nemrég hazaköltözött Funtek Frigyes (A nagyenyedi két fűzfa, Eszmélés, Randevú Budapesten) is szerepet vállalt a filmben, ő alakítja Csaplár elvtársat, az Állambiztonság vezetőjét. Szintén fontos szerep jut Bognár elvtárs szerepében Ördög Tamásnak (a Dollár Papa Gyermekei színi társulat vezetője), aki egy ambiciózus és veszélyes állambiztonsági dolgozót alakít.

Mácsai Pál / Fotó: HBO/The Orbital Strangers Project

Feltűnik még a sorozatban Radnay Csilla (Nyitva), Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát), Gyabronka József (Lajkó – Cigány az űrben, Kincsem), Znamenák István (Aranyélet, Terápia, Drakulics elvtárs) és Hajdu Szabolcs (Ernelláék Farkaséknál).

A 8 részes sorozat író-rendezője Szentgyörgyi Bálint, a további rendezői Mátyássy Áron és Miklauzic Bence. Az HBO producerei Závorszky Anna és
Johnathan Young, a gyártásért a Proton Cinema és producerként Petrányi Viktória felel.

Forrás: HBO 
Címlapkép: Varga Ádam, Lengyel Benjamin, Szász Júlia, Márkus Luca, Varádi Gergely, Vas Judit Gigi / Fotó: HBO/The Orbital Strangers Project