A tizenegy alkotó között a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcell, valamint Tóth Zsolt Marcell, a négyszeres Aranyszem-díjas operatőr ismeretterjesztő filmje is nyert támogatást a forgatáshoz a Magyar Média Mecenatúra program keretében, az idén összesen 225 millió forintos kerettel indult Kollányi Ágoston pályázat legutóbbi fordulójában.


Jankovics Marcell Szent István király életéről forgat történelmi és művészeti keretbe ágyazott filmet, míg Katona Zsuzsa Semmelweis Ignácot, az anyák megmentőjét mutatja be ismeretterjesztő filmjében. Stodulka Gábor Tóth Zsolt Marcell operatőrrel közösen készít filmet a hazai alumíniumgyártásról, Mosonyi Szabolcs filmje pedig az európai hód és a nagy kormorán főszereplésével egy szigetközi kalandozásra hívja a nézőket. A Vad Szigetköz Facebook oldala itt.


A Káli-medence természeti kincseiről készít filmet Oláh Kata, Borsody István a balatoni halászatot készül bemutatni. Mellettük Kóródi Ágnes Méhek nélkül a világ című ismeretterjesztő filmje, B. Révész László A bennünk rejlő védelem és Dombrovszky Linda a Halak megmentése című filmje is támogatásban részesült.


A hatóság ugyancsak forrást biztosít Csallóközi Zoltán filmjéhez, amely Seprősi Czárán Gyulát, a Bihar-hegység feltáróját mutatja be, valamint Lerner Jánosnak A természetfilm - magyar találmány? című filmjéhez.