Ahogyan az elmúlt évek során, ezúttal is pályázni lehet eredeti és adaptációs tervvel, vagy más pályázatra még be nem adott forgatókönyvvel. A forgatókönyveket szakértő zsűri bírálja el: a zsűri elnöke Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező, zsűri tagjai Bezerédi Zoltán Kossuth-díjas színművész, rendező, Petrányi Viktória producer, László Tamás polgármester és Libor Anita filmes szakújságíró, a filmhu munkatársa. 

A pályázatra készített forgatókönyvet 5 példányban kell benyújtani. Minden példányon jól olvashatóan fel kell tüntetni a jeligét, a szerző neve, illetve adatai nem szerepelhetnek a beadott pályaművön!

A pályázat beérkezési határideje: 2013. március 29. 18 óra UPDATE: A pályázatot meghosszabbították: május 7-ig még lehet nevezni!

Az elkészült forgatókönyvet postai úton az alábbi címre kell eljuttatni:
Csokonai Művelődési Központ 1153 Budapest, Eötvös u. 64-66.

A borítékon a jelige szerepeljen, de a forgatókönyvet tartalmazó dossziéban lezárt borítékban kérjük feltüntetni az alkotó nevét, címét, elérhetőségét!

A második  fordulóra hívott pályaművek alkotóitól a zsűri referencia filmet kérhet. A találkozó időpontját a zsűri a későbbiekben határozza meg.

A zsűri előreláthatólag 2013. április 19-én hozza meg döntését.

A zsűri által díjazott, megvalósításra javasolt forgatókönyv alapján (videotechnikával) készülő film teljes gyártási költségét külön szerződésben szabályozott keretek között és módon, a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzata, a Csokonai Művelődési Központ közreműködésével biztosítja. A forgatókönyv/forgatókönyvek alapján elkészült film/filmek 2013. november 15-én a Rákospalotai Mozi -IV. Rövidfilm Szemle nyitófilmjeként kerül/kerülnek bemutatásra.

A film elkészültének és leadásának határideje (végleges fényelt, hangkevert kópia):
2013. szeptember 30.

 A Rákospalotai Rövidfilmszemléhez kapcsolódóan forgatókönyv- pályázat kiírására először 2011 májusában került sor, akkor még csak 6 munka érkezett - ekkor készült Szirmai Márton Legenda című kisfilmje, amely a mozik műsorán is szerepelt, valamint a Lőrincz Nándor - Nagy Bálint duó 180/100 című munkája, amelyet a Szarajevói Filmfesztivál meghívott a versenyprogramjába. 2012-ben már több mint 30 pályamunkából válogatott a zsűri, végül három film készült el: Tóth Barnabás Újratervezés című munkája egy idős házaspár életét mutatja be autózásaikon keresztül - a film a legjobb kisjátékfilm díját nyerte a Filmkritikusi Szakosztálytól. Az ELTE Filmszakán tanuló Bouandel Doraya Kanapé címmel készített filmet, Lakos Nóra a "7 legjobb dolog, amit magyar ember evés közben csinál" forgatókönyvét Cserna-Szabó András novellájából írta a rendező és egy gasztronómiai megközelítésű családtörténetet mutat be játékosan. A végleges film a Nagyanyám köldöke címet viseli.