A Banán Klub és a három főszervező, Nagy Réka, Garai Mixi és Derdák András, az akkor húszéves Clermont-Ferrand-i rövidfilmfesztivál tiszteletére először 1998-ban hozta el Budapestre a francia kisfilm-válogatást. A kezdeményezésből hagyomány lett, a vetítésből fesztivál. Az első két évben a Banán-klub biztosította a helyszínt a mustra számára, később a Menekülés a rövidfilmbe elkezdett vándorolni („menekülni”), s a Cirko, a Toldi és a Puskin mozi után most megérkezett a Millenáris Parkba. Maga a magyar filmverseny gondolata 2000-ben ötlött fel a szervezők fejében. Mint azt Nagy Réka elmondta, igény volt rá, hogy ne csak „importfilmek” kerüljenek a közönség elé, hanem meghonosítva a gall példát, a hazai alkotók is megmérettessenek. Amíg az első évben 6, addig a következőben már 86 film versenyzett, az utóbbi két év pedig száz fölötti mezőnnyel büszkélkedhet. A szervezők nem titkolt szándéka volt ezzel az is, hogy a versenyzők a Clermont-Ferrand-i rövidfilmfesztivál mezőnyébe is bekerülhessenek. Ez persze a kinti válogatókon múlik, az ottani rosta pedig nagyon szigorú.

Nagy Réka hangsúlyozta, hogy a versenykiírás szándékosan nem tartalmaz megkötéseket azon kívül, hogy a pályamunkáknak 1 és 30 perc közötti hosszúságúnak kell lenniük. A filmeket, francia példára, nem szekciókban vetítik, hanem arra törekednek, hogy minden blokk, mintegy esszenciájaként az egésznek, teljes műfaji és technikai képet nyújtson a mezőnyről. A versenyfilmeket később tulajdonképpen a zsűri kategorizálja a díjkiosztón. Új dolog az eddigiekhez képest, hogy idén először előzsűrizésen estek át a munkák. A százegynéhány beérkező filmet Köves Gábor, a Wan2 magazin filmrovatának vezetője, Csillag Márton filmkritikus és Bredár Zsolt vágó szemrevételezte, de a döntőbe jutó 53 alkotára a szervezőknek is volt egy szavazati joga. Az értékelési szempontok közül a legfontosabb, hogy a pályamunka túl az ötleteken és a technikai megvalósításon, minnél inkább hasonlítson egy rövidfilmre, betartva annak műfaji sajátosságait.

Mivel a fesztivál kétnaposra szűkült, a tíz blokkból körülbelül nyolcat lehet kényelmesen végignézni, tudtuk meg Nagy Rékától, aki azt is elárulta, hogy a Menekülés a rövidfilmbe rendelkezik Best of válogatással, amit a szervezők szívesen bocsátanak más fesztiválok rendelkezésére. A legjobbaknak arra is lesz lehetűségük, hogy néhány művészmoziban kísérőfilmként bemutatkozhassanak a nagyfilm előtt. A szervezők külön büszkesége, hogy a jól ismert stúdiók máshol már vetített, sőt sokszor már díjazott filmjei mellett számos máshol ritkán látható egyéni alkotó is képviselteti magát a versengésen. Mivel a beérkező filmek jelentős hányada középiskolás alkotók keze munkáját dícséri, őkjövőre feltehetőleg külön ifjúsági szekcióban versenyezhetnek majd a Banánért.