Szeptember 27. és október 1. között a Freeszemle Jancsó Miklós életműve és a vetítések kapcsán a jelenbe nyúló beszélgetésekre hívja az érdeklődőket: élő, érzékeny, emberi, társadalmi és nem utolsósorban alkotói problémákat megvitatni, méltón eszmét cserélni szemtanúkkal, szakértőkkel, történészekkel és az alkotókkal.

Szeptember 27-én, hétfőn 17 órától Mélyi József művészettörténész előadását hallhatják az érdeklődők Jancsó Miklós Fényes szelek című, 1968-ban készült filmjéről, melybenben fontos szerepet kapnak a dalok és táncok. Az 1947-es év történései az alkotásban úgy folynak egybe a hatvanas évek végének kérdéseivel, mint ahogy együtt jelenhet meg a Sej, a mi lobogónk és a Szépen úszik a vadkácsa, a kóló, a magyar néptánc, és a kortárs magyar koreográfia. Az előadás – a filmben hallható dalokból kiindulva – egyrészt a felhasznált motívumok eredetére világít rá, másrészt képet fest a film keletkezésének koráról, amelyben a népi gyökerek felkutatása és felmutatása ismét hangsúlyossá válhatott. A dalok egy részét Hevesi László színművész citerán eljátssza, illetve elénekli színművész hallgatókkal. A programra regisztrálni ezen a linken lehet.

Aznap 19 órától Mozart Don Giovanni című darabját mutatják be Sándor Dániel Máté (korábban az SZFE, jelenleg az Universität Mozarteum Salzburg végzős hallgatója) rendezésében fiatal színművészek és zeneakadémisták (Rohonyi Barnabás, Vizi Dávid, Kronauer-Vida Anikó, Pál Botond, Takács Barbara, Bánki Mihály és Cseke Lilla Csenge) részvételével. Az előadást két részben játsszák, hossza körülbelül 3,5 óra. Regisztrálni ezen a linken lehet.

Fényes szelek

Hétfőn 22 órától jókedvű virrasztás lesz: a Freeszfe Egyesület Jancsó Miklós 100. születésnapján együttlétre, beszélgetésre, éjszakai filmvetítésekre várja a barátokat, tanítványokat, a közönséget. 

22:30-tól órától a Hősök tere - Szubjektív történelmi mesét vetítik (regisztráció itt), majd éjféltől a Levegőt! című produkciót adja elő az SzFE másodéves fizikai rendező osztálya szabadtéren, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált (regisztráció itt), 0 óra 30 perctől pedig a Nekem lámpást adott kezembe az úr Pesten című film lesz látható (regisztráció itt).

Szeptember 28-án, kedden 17 órától a Színművészet, mint szabad alkotóművészet kerekasztal-beszélgetés lesz látogatható a színészi alkotóművészetről, a színművészet szabadságáról, a szabadság eszközeiről. A kiindulópont Latinovits Zoltán Jancsó Miklósnak írt levele. A beszélgetés résztvevői Cserhalmi György, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és fiatal színművészek. Regisztrálni itt lehet a programra.

19.30-tól levetítik a Szerelmem, Elektra című filmet, 20 órától pedig Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van? címmel beszélget Báron György filmesztéta a 80. születésnapját szeptemberben ünneplő Kende János operatőrrel és Cserhalmi Györggyel (regisztráció itt). 22 órától újra előadják a Levegőt! című előadást (regisztráció itt).

Szerelmem, Elektra

Szeptember 29-én, szerdán Jancsó Miklós, a dokumentarista címmel lesz vetítés a rendező roma tárgyú dokumentumfilmjeivel. 16 órától a Zöld az erdő, zöld a hegy is (150 perc), 19 órától pedig a Megöltétek ártatlan családom (35 perc) és a Látogatás (40 perc) lesz látható. 21 órától Kinyíló vagy bezáruló kapuk? címmel hallgatható beszélgetés a Magyarországon élő romák helyzetéről és lehetőségeiről az elmúlt harminc évben Daróczi Ágnessel és Böjte Józseffel (regisztráció itt).

15.30.tól Két Orlando címen egy témát közelítenek meg két oldalról: az egyik eredendően filmre tervez, a másik egy színházi előadást filmszerűen dokumentál. A mindenki által irigyelt és vágyott, örökifjú Orlando történetének totális újrarajzolása filmen, Virginia Woolf azonos című regényéből inspirálódva a forgatókönyvet Kiss-Végh Emőke írta. 17 órától Fodor Orsolya egykor az SZFE (jelenleg az Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza Filia w Białymstoku negyedéves bábrendező szakos) hallgatója Virginia Woolf Orlando című művének adaptációját a Kincsem Palota romos terében valósította meg, ennek az előadásnak az egysnittes felvétele lesz látható. 19.30-tól Egy történet szubjektív megközelítései - A színházi előadás filmes adaptációjának eszközei címmel lesz kerekasztal beszélgetés az alkotókkal. Regisztrálni itt lehet.

Harmadik jelenlét

Szeptember 30-án, csütörtökön 17 órától Jancsó, a színházi kalandor címmel lesz kerekasztal beszélgetés a 25. Színházról, a Blődli Színházról és a Kecskeméti Színház Jancsó-korszakáról. Jancsó Miklós, noha nem tartotta magát színházrendezőnek, mégis tizenhat előadást rendezett, és utólag talán fontosabbak e kalandok, mint ahogy a kortársak akkor megítélték. A beszélgetés résztvevői Galkó Balázs, Ladik Kati, Tordai Teri, Vándorfi László és Nánay István. Regisztrálni itt lehet.

14 órától Jancsó Miklós, a dokumentarista címmel a rendező zsidó tárgyú dokumentumfilmjeinek lesz vetítése. Látható lesz a Kövek üzenete (275 perc) és a Maradékok (15 perc), 19 órától pedig a Jelenlét I-III. (45 perc), az Elmondták-e? (48 perc) és a Zsoltár (46 perc). 21:30-tól Része-e a zsidó kultúra, a holokauszt a nemzeti önismeretnek címmel lesz beszélgetés Gábor Györggyel, Frölich Róberttel és Böjte Józseffel (regisztráció itt).

Magyarország 2011

Október 1-én, pénteken 16 órától Tarr Béla mesterkurzusán készült filmek láthatók. Augusztus óta közösen dolgozik a Freeszfe húsz hallgatója Tarr Béla útmutatásával rövidfilmjeiken. Mindenki a saját történeteit hozza, de metszéspontjuk: a konyha. A kurzus keretében készült filmek vetítése után beszélgetés lesz az alkotókkal (regisztráció itt).

19 órától vetítik a Magyarország 2011-et, utána pedig beszélgetés lesz az alkotókkal az elmúlt 10 évről. A beszélgetés résztvevői Fliegauf Bence, Forgács Péter, Mészáros Márta, Pálfi György, Tö-rök Ferenc, Salamon András és Szabó Simon (regisztráció itt).

Forrás: Freeszfe Egyesület