A Verzió Doclab egy nemzetközi alkotóműhely, ahol a különböző országokból érkező csapatok megoszthatják a tapasztalataikat egymással, kreatív alkotóközösségként működhetnek. A workshop célja, hogy a csapatok az egyéni és csoportos munkán keresztül felfedezzék, fejlesszék és megerősítsék a filmterveik kulcsfontosságú történeti elemeit. Ehhez a folyamathoz tapasztalt mentorok nyújtanak segítséget, Lemhényi Réka vágó, Kis Anna rendező-vágó valamint Jesper Jack dániai producer. A mentorok támogatják a hat kiválasztott projektet egy letisztultabb dramaturgiai szerkezet kidolgozásában, és segítenek megismertetni őket a nemzetközi, szakmai közönséggel a Verzió Doclab Pitch keretében. Ezen a záróeseményen a résztvevők nemzetközi fesztiválkurátorokból, forgalmazókból, televíziós döntéshozókból és producerekből álló szakmai közönségnek mutathatják be a projektjeiket.

A Verzió DocLab az egyetlen olyan nemzetközi filmfejlesztői workshop és pitchfórum Magyarországon, amely kifejezetten egész estés kreatív dokumentumfilmek támogatását és létrejöttét segíti elő. A workshopon több olyan magyar alkotás is részt vett, melyek később a Verzió DocLabnek köszönhetően nagy sikerrel szerepeltek nemzetközi és magyar fesztiválokon, valamint mozi- és online forgalmazásban is.

DÍJAK

HBO FEJLESZTÉSI DÍJ
A 2024-es Verzió DocLab különleges újítása, hogy a Warner Bros. Discovery jóvoltából idén elérhető lesz egy HBO Fejlesztési Díj is. Az HBO és a Warner Bros. Discovery elkötelezettek a helyi dokumentumfilmek fejlesztése iránt így az HBO egy 1500 € értékű fejlesztési díjat ajánlott fel, hogy támogassa a dokumentumfilmeket, valamint segítse a páratlan víziók és ötletek létrejöttét, amelyek potenciálisan HBO-s tartalmakká válhatnak.

FOCUSFOX DÍJ
A FOCUSFOX magyar produkciós és utómunkacég a nyertes projektnek 16 óra Baselight Digital Broadcast fényelést biztosít nettó 2500 € értékben. A fényelés a FOCUSFOX
stúdiójában Barta Szabolcs, senior colorist vezetésével történik.

A LEGJOBB MAGYAR PROJEKT DÍJA A MADOKE-TÓL A MAGYAR DOKUMENTUMFILMESEK EGYESÜLETÉTŐL
A legjobb magyar projekt díját a MADOKE, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete adja át. Az egyesület egy hosszú távú mentori együttműködés révén segíti a nyertes projektet.

JELENTKEZÉS ÉS RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

A workshopon való részvétel ingyenes, és a fesztivál teljes időtartamára akkreditációt biztosít. A Verzió DocLab első vagy második egész estés filmjükön dolgozó rendezők jelentkezését várja.
Jelentkezés a Verzió DocLab honlapján.
Határidő: 2024. szeptember 9.

KORÁBBI VERZIÓ DOCLAB WORKSHOPBAN FEJLESZTETT FILMEK

Révész Bálint, Mikulán Dávid: KIX
Dér Asia: Nem halok meg
Nagy Eszter, Czira Sára: Cabin Pressure
Simó Ibolya: Álmok Alkonyatkor
Rubi Anna: Az életem nélküled
Fuchs Máté: Keltető
Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Tóth Olivér Márk: Gettó Csirke
Ida Marie Sørensen: The Lost Notebook (magyar-dán dokumentumfilm)

A korábbi workshopokon részt vett filmek évekre lebontott teljes listája itt érhető el.

DOC AROUND EUROPE

A Verzió DocLab a DOC AROUND EUROPE fesztiválhálózat projektjeként működik a Kreatív Európa Média program támogatásával, és olyan dokumentumfilmes projekteket
keres, amelyeket Horvátországban, Szlovéniában, Görögországban, Szerbiában, Macedóniában, Koszovóban, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Albániában,
Németországban, Ausztriában, Luxemburgban, Svájcban, Dél-Tirolban, Spanyolországban, Franciaországban vagy Magyarországon élő rendezők vagy producerek készítenek. Szolidaritásban az ukrajnai és georgiai filmesekkel a 9. Verzió Doclab ezekből az országokból is várja a jelentkezőket.

MENTOROK

Lemhényi Réka (HU)
Több mint két évtizedes filmes és televíziós tapasztalattal rendelkező vágó. Olyan neves rendezőkkel dolgozott és dolgozik együtt, mint az Oscar-díjas Szabó István, Jerzy Skolimowski vagy Pálfi György. Munkájáért számos elismerést kapott, többek között a Legjobb magyar vágó díját, a Kritikusok díját vagy a lengyel filmakadémia díját. Mesterdiplomáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerezte, emellett a Pannon Egyetem Színháztudományi Karán színháztudomány szakon diplomázott. Oktatóként és mentorként 2015 óta dolgozik, többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Freeszfén, a DocNomads képzésén, a Sapientia Filmművészeti Egyetemen Kolozsváron és a Budapesti Metropolitan Egyetemen. Nemzetközi zsűrik zsűritagja és nemzetközi dokumentumfilmes workshopok válogató bizottságának tagja volt.

Jesper Jack (DK)
Díjnyertes producer és társalapítója a skandináv dokumentumfilmesek kiemelkedő kollektívájának, a House of Real-nek. 2021 és 2023 között a The New York Times Op-Docs nemzetközi szerkesztője volt. Jesper olyan rangos programokban vett részt, mint az EAVE, a Screen Leaders és a Doc Campus. Rendszeres vendégprofesszor a NYU Tisch-en és a dán Nemzeti Filmiskola előadója. 2009 és 2011 között a Dán Filmintézet dokumentumfilmes tanácsadói pozícióját töltötte be, mely idő alatt több mint 30 filmet rendelt meg, köztük az Oscar-díjra jelölt Az ölés aktusa (The Act of Killing) és a Tribeca Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjének választott Demokraták című filmet. Jesper jelenleg pszichoterapeuta képzést folytat, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a dokumentumfilmes szakmában a mentális egészség javulásához.

Kis Anna (HU)
2002-ben kezdte filmes pályafutását. A Színház-és Filmművészeti Egyetemen Gothár Péter és Enyedi Ildikó tanítványa volt. Azóta rövidfilmek (pl.: Enyedi Ildikó: Első szerelem), dokumentumfilmek és televíziós koncertműsorok szerkesztőjeként és forgatókönyvírójaként tevékenykedik. Rendezett rövidfilmeket és megfigyelő dokumentumfilmeket, amelyek többször nyerték el a legjobb dokumentumfilm díját magyar fesztiválokon (Házi Paradicsom, Csak családról ne). A közelmúltban Somogyvári Gergő Fanni kertje című filmjében mint story editor tevékenykedett, saját nagyjátékfilmjét forgatta Practices in Harmony munkacímmel, Földes András 80 dühös újságíró című filmjének társrendezője és vágója, valamint Groó Diana személyes dokumentumfilmjének vágója volt.