Márciusban azt nyilatkozta Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója az Infórádiónak, hogy egyeztetett a Miniszterelnökséggel, ahol ezt követően az a döntés született, hogy nem neveznek ki új kormánybiztost a január 20-án elhunyt Andy Vajna helyére. Azóta viszont változott a helyzet – derült ki az Index tudósításából. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy lesz utódja Vajnának, Káel Csaba látja majd el a filmügyi kormánybiztos teendőit. „Szükség van az egyszemélyi vezetésre” - indokolta a döntést Gulyás.

A pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy „Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is". Az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni – tette hozzá a miniszter az MTI közlése alapján.

Káel Csaba 2011 óta a Művészetek Palotája vezérigazgatója, kormánybiztosként 2019. szeptember 1-jétől lép munkába. 1989-ben diplomázott rendező szakon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, számos operát állított színpadra, világhírű operaénekesekkel dolgozott együtt, legismertebb mozgóképes munkája a Bánk bán című operafilm 2002-ből, amelynek a képeit az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos rögzítette. A filmet a 2003-as łódźi filmfesztiválon díjazták. Káel Csaba 2017-ben megkapta a Magyarország Érdemes Művésze nevű állami kitüntetést, egy évvel később pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

A borítóképen: Káel Csaba (fotó: Csiba Szilvia)