Mehmet egy hegyvidéki faluban él családjával a Fekete tengernél. Családját állattenyésztésből tartja el, mellette pedig a közeli bányákban kutat ásványok után.  Családja teljesen értelmetlennek tartja a családfő megszállottságát… Amikor már Mehmet minden kedve és ereje romokban hever az ásvány utáni kutatás kapcsán, reménye új szárnyakat kap, egy hír hallatán, melyet vetélytársaitól hall.

kalandar600

Kalandar hava

A Kalandar hava című filmet még 2012-ben kezdte el forgatni Mustafa Kara rendező. Eredetileg  négy évszakban megvalósuló 42 nap forgatás volt a terv, azonban ezt felülírta a valóság, és a munka három év alatt 100 forgatási napra duzzadt. A radikálisan módosult forgatási terv csupán a kezdet volt, az igazi kihívás még csak ezek után következett. Bőhm Dániel, a film hangmérnöke a Filmhu-nak elmondta milyen nehézségekkel szembesült a magyar stáb. „Amikor megkerestek a 135 perces, a török hegyekben, természetes környezetben játszódó film hangutómunkájával, hamar kiderült, hogy a film a teljes eredeti hangja elveszett… Az atmoszférákat és zörejeket teljesen a semmiből kellett újraépíteni. A film párbeszédeit azonban nem lehetett leszinkronizálni, hiszen szereplők elsősorban amatőr színészek, akik nem tudtak volna azonosulni szerepükkel egy sötét szobában, a mikrofon előtt. Az összes párbeszédet a kamera mikrofonja által rögzített "vezérhangból", a megmaradt hangfoszlányokból, és a rendező által pótlólagosan diktafonnal felvett anyagból kellett restaurálni és összeollózni. Az elsődleges cél az volt, hogy a 135 percnek egyáltalán legyen valami hangja. A különleges hegyi atmoszférák újrateremtésén másfél hónapig dolgozott Potári József kollégám, a film ,"zörejbrigádja" Ferenczik Áron volt (akit a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című tavalyi nagyjátékfilm főszereplőjeként is ismerhetünk - szerk.), a végső keverésnél pedig Lukács Ferenc hollywoodi tapasztalata is sokat segített. ”

Kemény munkájukat a nívós, Tokyo Filmfesztivál egy fődíjjal és egy közönségdíjjal jutalmazta, amelyre a hangmérnök elmondása szerint, egyáltalán nem számítottak, és leírhatatlanul örültek az elismerésnek. A Kalandar hava legközelebb az Antalia Film Fesztivál versenyfilmjei között lesz vetítve 2015. november 29. és december 5. között.

A teljes hangutómunka stáb:
Supervising sound designer: Bőhm Dániel
Re-Recording Mixers: Bőhm Dániel, Lukács Ferenc
Sound editors: Lukács Ferenc, Nikodém Norbert, Potári József
Foley Artists: Ferenczik Áron, Potári József