77 év magyar filmjeit és televízófelvételeit láthatja ingyen a közönség december 31-ig akár otthonról is a Nemzeti Audiovizuális Archívum internetes portálján.

Csak egy gombnyomás, és indulhat is a vetítés!

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) „77 filmajándék” elnevezésű akciójának szándéka (mivel 77 éves az első digitalizált anyag a gyűjteményében), hogy könnyen, bárki számára elérhetővé tegyen 77 mozgóképes tartalmat (A filmek listáját itt töltheted le!). A NAVA ünnepi ajánlatát egy az erre a célra kialakított oldalon keresztül érhetjük el, ahol a gyűjtemény egyes darabjai egy a felhasználóknak megszokott – például a Youtube-ra emlékeztető – Adobe Flash alapú lejátszóval akár teljes képernyőn is megtekinthetőek.

A felhasználók által megszokott korszerű webes eszközök mintájára kialakított lejátszót (widgetet) is, amelynek használata könnyebb hozzáférést biztosít az archívum tartalmaihoz, a következő linken kehet elérni: http://widget.nava.hu/widget.html 
 

Nem fogunk elkallódni (Jeles András: A kis Valentino)

Azoknak szól ez az ajánlat, akik szeretik a régi magyar filmeket, híradókat, meséket, televíziós műsorokat, és ezeket szívesen megnéznék otthon, esetleg családjukkal, barátaikkal is szeretnék megosztani. Sok más között olyan népszerű klasszikusokat tekinthetünk meg, mint a Valahol Európában, a Szinbád, az Isten hozta, őrnagy úr! vagy A kis Valentino, de találunk emellett olyan filmkülönlegességeket is, amelyek máshol (sem az Odeon tékákban, sem a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vizuális gyűjteményében) nem hozzáférhetőek. Ilyen például Keleti Márton Komédia a tetőn című filmje 1969-ből Latinovits Zoltán, Páger Antal és Ruttkai Éva szereplésével vagy Böszörményi Géza Madárkák című szatírája.

Az oldal keresőmenüjében évszám, illetve nyolc témakör szerint rendezhetjük el a kínálatot. Például a „Hétköznapi hősök” menüpont alatt megtalálhatjuk a nagy sikerű Csak ülök és mesélek riportfilmjeit. A „Született sztárok” kiválasztásával pedig többek között olyan színészek játékát élvezhetjük, mint Töröcsik Mari a Körhintában vagy Latinovits Zoltán (Komédia a tetőn, Oldás és kötés, Utazás a koponyám körül). 

A 77 filmajándék csak a jéghegy csúcsa, amihez az év végéig ingyenesen hozzáférhetünk a NAVA oldalán. Ahhoz, hogy a további mintegy 250 000 különböző felvételt (köztük 103 magyar játékfilmet) is megtekinthessük, most nem kell mást tennünk, mint regisztrálnunk.

Mi a NAVA?

A NAVA karácsonyi kampányának célja elsősorban az, hogy felhívja a közönség figyelmét a tevékenységére és felmérje az érdeklődést az archívumi anyagok iránt. A NAVA közel három éve azért indult el, hogy az országos földfelszíni terjesztésű televíziók (m1, m2, Duna Tv, RTL Klub, TV2) és a közrádiók (Kossuth, Petőfi, Bartók) magyar gyártású, illetve magyar vonatkozású műsorait „kötelespéldányként” archívumában gyűjtse és közzétegye.

A kötelespéldány-gyűjtés mellett a NAVA megőriz és az ún. különgyűjteményekben hozzáférhetővé tesz további audiovizuális tartalmakat is. Például a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményéből Magyar Világhíradókat, illetve 100 magyar játékfilmet (az 1941-1981 közötti időszakból); a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit (1955-1985); fesztiválfilmeket a Mediawave-ről; a Mindentudás Egyeteme előadásait (2002-2006). A főiskolai vizsgafilmek alkotói között olyan híres rendezőket találunk, mint például Szabó István (Koncert), Jeles András (Meghallgatás), Sára Sándor (Cigányok), Simó Sándor (Szürke barátság) és még sokan mások.

A Szindbád mellett más Latinovits-filmek is elérhetőek

Az archívum katalógusa az internet-felhasználók számára korlátozás nélkül elérhető és kereshető. A teljes műsorok megtekintése azonban szerzői jogi okokból csak zárt hálózaton, az úgynevezett „NAVA-pontokon” lehetséges. NAVA-ponttá magyarországi könyvtárak, oktatási intézmények, muzeális intézmények, levéltárak, valamint kép- és hangarchívumok válhatnak. (Itt vannak a NAVA-pontok) A NAVA ezeken a helyeken ingyenesen elérhető, külön díj nem számítható fel a használatáért - az ilyen helyek száma már meghaladja a 650-et.

A NAVA a gyűjteményéhez való otthoni hozzáférés érdekében 2009-ben új, fizetős szolgáltatást indít el. Ennek keretén belül meghatározott műsorok fizetés ellenében állnak az érdeklődők rendelkezésére. A december 31-ig tartó tesztidőszak alatt a felhasználók a regisztráció után még ingyenesen – a NAVA-pontokon kívül – tekinthetnek meg kiemelkedő magyar játékfilmeket, valamint a Duna Tv és a TV2 egyes műsorait. (Fontos tudni, hogy a lejátszáshoz szükség van az ingyenesen letölthető Real Media lejátszóra.) A csatornák és műsorok köre folyamatosan bővül, íme a jelenleg szabadon hozzáférhető játékfilmek és műsorok listája. A tesztidőszak után, 2009. január 1-től a szabadon hozzáférhető műsorok egy része pedig továbbra is ingyenes marad.